ПИЦА ПЕПЕРОНИ


Пица........ че кой не обича пица, всички, от децата, или те най-много,  до нас малко по възрастните, за съжаление нямам емотикон да намигна леко относно възрастта . 
Рецептата я видях в ГотвачБГ - Храна за душата и по съставки много ми хареса, а най-много ми хареса това, че доматите се обработват предварително  на тиган със съответните подправки, и в компанията на сухо бяло вино за разкош. 
Само още няколко думи ще напиша  относно бялото вино, ако решите да приготвите пицата, или каквото и да е , но да присъства виното, като добавка,  то ползвайте хубаво вино, такова което бихте предложили на гостите си, хубаво класно вино, независимо дали е червено или бяло.
ТЕСТО
500 г -  брашно за пица - GRANO TENERO TIPO  "ОО"
300 - 350 мл - вода
30 г - свежа мая, или 1 ч . л - френска суха мая ( френската мая , която ползвам, тя се предлага и в магазините , е бързодействаща, затова добавям само 1 ч . л , иначе за това количество брашно друг вид суха мая е 7 г)
1 ч . л - сол
1 ч . л - кристална захар
1 с. л - зехтин Екстра Върджин
ДОМАТЕН СОС
400 г - домати от консерва
2 с . л.  - доматено  пюре
1 глава стар  - лук
1 скилида - чесън
50 мл - сухо бяло вино
1 ч . л - сух риган
1 ч . л - кристална захар
1/2 ч . л - сол
1 ч . л - смлян черен пипер
щипка - две -  сухи италиански подправки
1/2 ч . л - пеперончино
3 - 4  с . л . зехтин Екстра Върджин
босилек
ПЛЪНКА
150 г - настъргано пармиджано
300 г - моцарела
250 г - хубава суха шунка, или предпочитан колбас, а тук е колбас пеперони и оттам името на пицата
босилек
босилек за разкош
В купичка се разтваря маята, захарта и хладката вода.
В купата на миксера се изсипва брашното, маята и зехтина. Замесва се тесто до гладка топка, за около 10 минути. Ако тестото е сухо се добавя още малко, но лъжица по лъжица топла вода. След като е измесено се поставя в леко намаслена купа, покрива се и се оставя да втаса  за 1 час.
През това време се приготвя соса
В голям тиган си сипва зехтин и наситнен лук и чесън. разбъркват се , докато омекнат. Прибавят си доматите, доматената пюре,, сол, ( със солта се внимава, защото има обилна поръска от пармиджано, а то е достатъчно солено) пеперончино  и смлян черен пипер. Оставя се да къкри на умерен котлон , докато се  посгъсти. налива се виното, добавя се и лъжичката захар, разбърква се и се оставя да се сгъсти, но не за дълго, нека да има сос, при периодично разбъркване. Сваля се от котлона, поръсва се с босилек и се оставя настрана.
Приготвя се тавата от фурната, като се покрива с хартия за печене, на мен така ми е по удобно, да работя върху хартия .
Втасалото тесто, се разточва по размер на тавата 40/32 см, този размер тави предполагам, че е универсален,   и пак за удобство се разточва върху хартията за печене. Прехвърля се в тавата заедно с хартията. Покапват се няколко капки зехтин.
Отгоре се излива целия сос, разпределя се.  Подреждат се филийки с колбас пеперони,  следва филийки с моцарела, поръсва се обилно с настъргано пармиджано. Разхвърлят се накъсани листа босилек.
Пече се в затоплена на 180 -190 градуса за около 20- 25 минути. или докато захване хубав загар.
https://hranazadushata.gotvach.bg/








Коментари

Популярни публикации