БРИОШ С ЯБЪЛКИ


Рецепта за разкошен, пухкав, сочен, въздушен бриош в компанията на ябълки. Разкошно се получи и е много подходящ за закуска.
250 г - универсално брашно
250 г - брашно Манитоба
200 мл - топло прясно мляко
1- цяло яйце М
1 - яйчен жълтък ( белтък за намазване)
30 г - свежа мая , или 1 ч . л - френска бързодействаща суха мая
100 г - масло на стайна температура
100 г - кристална захар
щипка - сол
настъргана кора от 1 лимон или портокал
ПЪЛНЕЖ
4 следно големи - ябълки
40 г - кристална захар
1 ч . л - масло
сок от 1/2 лимон
1/2 ч . л - канела на прах
80 г - стафиди
филиран бадем за поръска
Фурна - 175 - 180 градуса
Кейкова форма покрита с хартия за печене на дъното 35/12 см
Стафидите се накисват в гореща вода  и с 1 с . л - ром. Оставят се за 30 минути. След това се отцеждат и подсушават.
Ябълките се почистват и нарязват на средно големи кубчета. Поливат се с лимонов сок, разбъркват се.  Изсипват се в тиган с 1  ч. л .  масло и се готвят на средна температура за около 12 - 14 минути, или докато изври течността и останат на масло. Не бива да се разкашкват, нека да останат цели кубчетата. Свалят се от котлона и се прибавят стафидите и канелата. Оставят се да се настрана.
Двата вида брашно се смесват.
В купата на миксера се изсипва топлото мляко, захарта и маята. Разбърква се,  докато моята се стопи. Прибавят се яйцата и лимоновата кора, разбърква се. Отгоре започва да се прибавя брашното и се замесва меко тесто. Замесването продължава, докато се оформи топка тесто и "почисти" стените на купата. Това е около 12 - 14 минути.  
Следва прибавянето на маслото, като се добавя на кубчета. След като е прието от тестото се добавя ново кубче масло. Прибавянето на маслото е около 13 - 15 минути на средна скорост на миксера.
Измесеното тестото се покрива и се оставя да втаса за около 1  - 1.30 часа.


Втасалото тесто се измерва на кантарче и се дели на три равни части.
Всяка част се разточва на правоъгълник, около 30 - 32 см. По средата се разпределя 1/3 от плънката. Завива се на руло. Следват другите две теста, които са по същия начин.
Трите оформени рула се сплитат на обикновена плитка.
Прехвърлят се във формата и се оставят да втасат за 30 минути.
Плитката се намазва с белтък и се посипва обилно с филиран бадем.
Пече се на 175 - 180 градуса за около 40 - 45 минути.
Винаги се прави тест-проверка с дълго дървено шишче поставено в средата на бриоша и ако излезе чисто, печивото е готово.
Изважда се, охлажда се за 15 минути в самата форма ,а след това се прехвърля върху решетка.



Коментари

Популярни публикации