МАЛКИ ПУХКАВИ ФОКАЧИНИ - FOCACCINE SOFFICI


Обичам фокача, едни такива пухкави, сочни с много домати , риган , малко розмарин и повечко зехтин. Достатъчно рецепти съм приготвяла и винаги са били с перфектен резултата, но то не е и нещо сложно, но се изисква време, време за дълго втасване понякога е една цяла нощ и на сутринта се оформя и се пече. 
Поради това, че някой у дома забрави да купи хляб трябваше да намеря  бърза и лесна  рецепта , че  то без хляб хич не може и така започнах за разглеждам за нещо бързо и хубаво. Едни хлябове бяха с много изчакване на тестото да втаса, други изобщо не ми харесаха и накрая попаднах на рецептата за - Малки фокачи на прекрасната Ивана Кръстева.  Е, как да не ги забъркам, забърках ги веднага. Резултата - трябва да се опитат, само това мога да кажа, не пропускайте!!

250 - 300 г универсално брашно
70 мл - топло прясно мляко
70 мл - топла вода
1 ч . л - кристална захар
1 ч . л - сол
8 г - свежа мая
2 с . л - зехтин Екстра Върджин
за поръска - сол на пюспи
за поръска - сух розмарин
Фурна - 180 градуса
Плоска тава покрита с хартия за печене.

В купата на миксера се пресява брашното. Смесва се топлото прясното мляко с топлата вода и  захарта и се прибавя маята. Разбърква се докато се разтопи. Прави се кладенче в брашното и се изсипва маята, прибавят се двете лъжици зехтин и се замесва меко тесто. Прибавя се  и солта и измесването продължава за кратко. Готовото тесто се изважда и се поставя в леко намаслена купа със зехтин да втаса , за около 1 час.
Втасалото тесто се разточва върху брашно. С кръг около 10 см в диаметър се изрязват кръгове.  Подреждат се в тавата върху хартията.
Оставят се да втасат отново.   С показалец се натискат на няколко  места, така че да остане белег. Намазват се със зехтин, поръсват се с сух розмарин и сол на люспи.
Пече се на 180 градуса докато захванат хубав загар.
- брашното по количество при мен  беше точно  250 г , но и трябваше да добява още около 30 мл вода. Измесвала съм в планетарен миксер.



Коментари

Популярни публикации