ТОРТА KINDER


Тортата е със съвсем обикновени продукти, които се намират във всяка кухня, не е сложна, напротив, много е лесна, свежа  и непретенциозна, но много подходяща за рожден ден или друг празник.Може да се приготви така като съм показала в правоъгълна форма, така беше представена в оригиналната рецепта, но за следващ път, а това е сигурно, че пак ще я направя,  но в  кръгла тортена форма с ринг.

ОСНОВА
4 - яйца L
140 г - кристална захар
125 г - гръцко кисело мляко ( такова мляко присъства в магазините и не е проблем да се закупи, то е с по-висока масленост и доста по гъсто.)
80 мл - олио
50 г - царевично нишесте
150 г - универсално брашно
1 ч . л - течен мед
1 пакетче - ванилин
1/2 пакетче - бакпулвер от  10 г
3 пълни с . л - висококачествено какао
ПЪЛНЕЖ
300 мл - сметана 35 %
120 г - сладко, тежко кондензирано мляко
Уточнение ще направя относно кондензираното мляко: на пазара се продават видове кондензирано мляко, но тук се търси такова, което е в консервена кутия, тежко и задължително със захар. Когато се купува е добре да се разклати кутията, тя не трябва да издава звук, което говори , че това е правилното ни решение, а другото кондензирано мляко бълбука при разклащане, това е малката разлика, но и много важна.
В купата на миксера се счукват яйцата, разбиват се до хубава пяна и се добавя захарта. Разбиване продължава, докато сместа се увеличи тройно, около 10 минути на висока скорост на миксера. Сместа видимо е побеляла и тежка. Прибавя се какаото през цедка, киселото мляко,, олиото, разбива се,  докато се уеднакви сместа и се добавя отново през цедка брашното с бакпулвера и нишестето, разбива се,  докато се приеме и се добавя ванилина и лъжичката течен мед. Разбива се до гладка смес за 1 до 2 минути.
Приготвя се правоъгълна форма добре намаслена и леко покрита с брашно, или се поставя хартия за печене, последното го предпочитам, с размер около 26-27/17-18 см.
Изсипва се сместа и се пече в затоплена фурна на 170 градуса с вентилатор за около 30 - 35  минути, или на 180 градуса без вентилатор.
Винаги се прави тест-проверка с дълго дървено шишче, което е поставено в средата на сладкиша и ако излезе чисто, без трохи, сладкиша се изважда от фурната. Охлажда се напълно.
Напълно е възможно, както е и показано в оригиналната рецепта, а и при мен стана така, да се разпука отгоре, това не е проблем.
В купа се разбива до меки върхове сметаната. Добавя се кондензираното мляко и се разбива до плътен твърд сняг.
Охладения сладкиш се разрязва на две платки.
Тази платка, която е разпукана отгоре се поставя в същата форма от печенето с разпукването към нас, намазва се с цялата разбита сметана. Отгоре се поставя другата платка, леко се притискат. Оставя се в хладилник най-малко за  2-3 часа, а най-добре за 1 нощ, като и направих, така добре ще стегне сметаната.
Преди сервиране се минава с тънък нож по страните на формата и много лесно се обръща върху сервизна чиния.
Нарязва се на правоъгълни парчета.
https://www.fattoincasadabenedetta.it/life-chiara/







Коментари

Популярни публикации