РАЗКОШЕН ЛИМОНОВ КЕЙК ПО РЕЦЕПТА НА MARTHA STEWART


Рецептата е за -  Обикновен лимонов кейк, но е толкова хубав, че за мен си остава  - Необикновен лимонов кей. 
Работи се с цели  лимони, заедно с кората и може би точно това дава онзи необикновен лимон вкус  и малки парченца лимон и един необикновен аромат, който изпълва цялата кухня,  когато се пече. Препоръчвам го, в него няма сложни процеси, няма много разбиване, няма и много съставки, все такива които се намират в шкафа , или на една ръка разстояние.
120 г - масло на стайна температура
230 г - универсално брашно
3  броя средна големина тънкокори  - лимони 
сок от 1 лимон
1/2 ч . л - сода бикарбонат
1 1/2 ч . л - бакпулвер
щипка- две   - сол
240 г - кристална захар
2 - яйца L
100 мл - бътермилк
1 ч . л - екстракт ванилия
пудра захар за поръска
Формата за печене може да е кръгла 22 см  или форма за кейк , 28/12 см ,  но да са добре намаслени с парче масло и с покрито дъно с хартия за печене. 
Бътермилк  е много често срещано при американските рецепти, при тях се  продава  готов, но у нас не се предлага по магазините, затова аз си го приготвям , като същото количество по рецепта , но в случая е  прясно мляко се разбърква   със сок  от 1/2 малък лимон. Оставям го за 10 минути и той се превръща в бътермилк , или мътеница. Това е само като съвет. Да, не е истински бътермилк, но върши прекрасна работа.
Лимоните се нарязват на шайби, отстраняват се семките. 
В касерола с 3 чаши вода се изсипват шайбите лимони. Поставят се на силен котлон да заврат за 15 минути. Времето се измерва след като заври водата. Свалят се от котлона, отцеждат се и се поставят в кухненски робот с лимоновия сок. Смилат се до гладко пюре. Оставят се настрана.
В купа се разбърква брашното, содата, бакпулвера и солта. Оставят се настрана до ползването им. 
В купа се разбива маслото за около 2 минути. Добавя се захарта и се разбива за още 3 - 4 минути или до крем.  Добавят се едно по едно яйцата, разбива се добре и на три порции се прибавя брашното, като се редува на две порции  с мътеницата. Завършва се с брашно. Добавя се ванилията и лимоновото пюре, разбива се , докато се смеси .
Сместа се изсипва във формата.
Пече се на 170 градуса за около 40 минути. Винаги се прави тест-проверка с дълго дървено шишче.


Изважда се ,охлажда се в самата форма за 10 - 15 минути и след това се оставя да се охлади напълно върху решетка.
Поръсва се обилно с пудра захар.
Може да се сервира с топка сметана, или малко плодове.
https://www.marthastewart.com/632498/lemon-cake







Коментари

Популярни публикации