APPLEFLAP SWEET DUTCH - ХОЛАНДСКИ ЯБЪЛКОВИ БАНИЧКИ
Интересното е тук, че испанка - Julia се нарича и аз сериозно я следя, тя има хубави рецепти, приготвя холандски ябълкови банички, но няма лошо, видяла е от някъде рецептата и я приготвила, а аз от нея я взех и я представям. Съвсем обикновена с ябълки на кубчета с подправки в готово бутер тесто.
2 правоъгълни листа - тънко бутер тесто
3 средно големи - ябълки
1 с . л - лимонов сок
2 пакетчета - ванилово-канелена захар
2 с . л - стафиди
2 с . л - едро смлени бадеми
яйце за намазване на баничките
кафява захар за поръска
Ябълките се обелват и нарязват на големи кубчета. Изсипват се в тиган, поливат се с лимонов сок, прибавя се ванилово-канелената захар, стафидите и 1 с . л . вода. (ако се прецени, че захарта е малко от пакетчето се добавя още 1/2 с. л . захар, но за моя вкус беше достатъчна). Оставят се на умерен котлон за заври за 3 - 5 минути. Сместа трябва да е по скоро суха. Охлаждат се напълно и тогава се прибавят нарязаните бадеми.
Размразеното бутер тесто се отваря и разрязва на квадрати 12/12 см. Във всеки квадрат се поставя по 1 1/2 пълна с. лъжица от ябълковата смес. Затваря се на триъгълник и се запечатва с вилица.
Готовите банички се намазват с разбито яйце и се посипват с кафява захар.
Пече се на 200 градуса за около 12- 15 минути, до хубаво златисто.
Коментари