ФАГУТИНИ ОТ ПАТЛАДЖАН И СИРЕНА


Патладжан, някои го харесват, други не толкова, аз съм от харесващите. В нашата кухня слабо е застъпен, основно е пържен патладжан с доматен сос, но не го харесвам толкова много, защото става твърде мазен и тежък, но пък  те със зехтина се обичат, така че не може да не е мазничък  и основно е  Имам Баялдъ, която аз много харесвам, нищо че е мазничка, така й трябва да бъде. За разлика от при нас  в средиземноморските страни е силно застъпен, така и тази рецепта е от италианската кухня, нещо бързо и лесно.
2 бр - големи патладжана
150 г - суха шунка
50 г - пекорино романо/пармиджан
- филийки пушена скаморца
ДОМАТЕН СОС
200 г - домати от консерва
2 скилиди- чесън
3 с . л - зехтин Екстра Върджин
1 малка глава - лук
30 мл - сухо бяло вино
1/2 ч . л - сух риган
сол
смлян черен пипер
босилек
500 мл - гъст бешамел

Патладжаните се обелват на райета.   По рецепта  италианците не ги обелват, но аз малко предпочитам да махна част от кората им, но това е по избор. Загрява се грил-тиган . Всяка филийка, с дебелина около 1/2 см,  с остър нож отгоре леко се прорязва на ромбоиди, леко се и посолява, но се внимава със солта, защото пекориното е доста солено. След като загрее добре тигана се поставят филийките да се запечатат от двете стани, така те ще омекнат, а това е и целта, да могат да се сгъват, но за това по късно. Докато се запичат се нарязва скаморцата на тънки филийки, оставя се настрана.
Междувременно в тенджера със  зехтин се задушава наситнената глава лук и наситнен чесън, докато омекнат. Прибавят се доматите, подправките без босилека.  Прибавя се виното и се оставя на умерен котлон да се редуцира  и сгъсти, около 15 минути,  да къкри. Сваля се от котлона и се добавят накъсани босилековите листа.
Приготвя се гъст бешамел от 500 мл прясно мляко. Смятам , че всеки знае как се приготвя, затова и няма да досаждам с рецепта.
Върху готовите изпечени филийки патладжан се поставя тънка филийка скаморца и отгоре накъсана шунка. Филийката се сгъва на две през средата.
На дъното на тавичката за печене се сипват 3 с . л.  доматен сос и 3 - 4 с . л.  бешамел, разпределя се навсякъде. Отгоре се подреждат сгънатите патладжани един до друг. Залива се с доматен сос и бешамел и се разхвърлят още филийки скаморц Отгоре се настъргва пекориното.
Пече са на 190 градуса за около 20- 25 минути или да захване златист загар.
Изважда се, охлажда се и се сервира.
При тези фагутини от патладжан не може да се определи добра квадратна/правоъгълна форма  при сервиране , защото те са потънали в прекрасен сос от разтопените сирена.
https://blog.giallozafferano.it/cucinadichicca/




Коментари

Популярни публикации