ГАЛЕТ С БАДЕМОВ ФРАНДЖИПАН И ВИШНИ


МАСЛЕНО ТЕСТО
175 г - универсално  брашно
1/4 ч . л - сол
1 с. л - кристална захар
113 г - студено масло на кубчета
1 до 3 с . л - ледена вода
БАДЕМОВ  ФРАНДЖИПАН
100 г -  бадемово брашно
50  г - кристална захар
50 г - масло на стайна температура
1 с . л - брашно
1 - яйце
ПЛЪНКА ОТ ВИШНИ
около 600 г - почистени вишни
130 г - кристална захар
40 г - царевично нишесте
3 - 4 с . л - вишнев ликьор
1 капка - бадемов екстракт
Фурна - 190 -200 градуса
Плоска тава  с хартия за печене.
В купа се изсипва брашното, захарта, солта и се разбърква с телена бъркалка. Добавя  се студеното масло на кубчета и с ръчен блендер, вилица, нож се довежда до трохи. Много внимателно се добавя ледената вода, на мен ми беше необходимо само 1 с . л.  Събира се тестото на топка, оформя се в диск и се завива във фолио. Оставя се в хладилник за 30 - 40 минути да стегне.
За да се приготви бадемов франджипан е необходимо да се ползва бадемово брашно, което се смесва със захарта, брашното и се  разбърква . Добавя се мекото масло, яйцето и се разбива  с миксер до паста. Оставя се в хладилник до ползването му.
В касерола се изсипват вишните, захарта, бадемовата есенция, нишестето и ликьора. Поставя се на умерен котлон и при разбъркване се сгъстява, така че да остане диря по дъното на касеролата. Сваля се от котлона и напълно се охлажда.
Охладеното тесто се разточва в кръг върху хартия за печене с размер около 30 - 32 см. За да не лепи по точилката отгоре се напръсква с брашно. Така като е с хартията се прехвърля в плоската тава за печене. Отгоре се намазва с франджипана посредством сервизен нож, като се оставят 5 см от края ненамазани, това ще бъде борда на галета. Върху франджипана се изсипват вишните, може и количеството да е с  1 к . ч . малко по -малко , преценява се, но не бива и да е сух пълнежа.  Поръсва се с малко кафява захар, за да се получи малко карамелен ефект на вишните. С помощта на хартията се затваря борда към центъра, но не покрива вишните. Отстрани се намазва тестото с белтък.
Пече се на 190 - 200 градуса за около 35 - 45 минути.
Изважда се и се охлажда напълно в тавата. След това се нарязва на тортени парчета.


Коментари

Популярни публикации