ШОКОЛАДОВА ОГЛЕДАЛНА ТОРТА С ЯГОДИ


ПЮРЕ ОТ ЯГОДИ
300 г - ягоди нарязани на четвъртини
30 г - кристална захар
5 г - желатин на прах
30 мл - студена вода
ШОКОЛАДОВ БЛАТ
100 г - универсално брашно
30 г - високомаслено какао 
5 г - сода бикарбонат
1/2 малка ч . л - сол
1 - яйце М
100 г - кристална захар
1 ч . л - екстракт ванилия
45 мл - олио
100 мл - бътермилк
100 мл - вряща вода
МУС ОТ БЯЛ ШОКОЛАД
230 г - бял шоколад на дребни парчета
160 мл - сметана 30%
400 мл - студена сметана 35 - 37  %
7 г - желатин
45 мл - студена вода
ШОКОЛАДОВА ОГЛЕДАЛНА ГЛАЗУРА
100 г - захарно кондензирано мляко
175 г - черен шоколад 70-80% ,  на дребни парчета
150 г - кристална захар
100 мл - вода
10 г - желатин на прах
60 мл - студена вода
25 г - високомаслено какао
свежи ягоди, шоколадови конфети за декорация
- бътермилк - към 100 мл  прясно мляко се добавя сок от 1/2 лимон. Изчаква се 15 - 20 минути и се получава бътермилк.


1. Ягодово желе
В купа се изсипват ягодите нарязани на четвъртини.
В купичка се изсипва желатина и водата и се оставя за 10 - 15 минути,  да набъбне.
Към ягодите се прибавя захарта и се поставят на умерен котлон. Довеждат се до кипене при разбъркване, за около 5 минути. Свалят се от котлона и се пасират . Прецеждат се през цедка.
Желатинът се разтваря на водна баня и след като се втечни се прибавя към ягодовата смес, разбърква се с шпатула. Приготвя се тортена кръгла форма 20 см напълно облицована  отвътре със свежо фолио, дъното и стените. Изсипва се ягодовата смес и се оставя най-малко за 4 часа във фризер, най-добре  е за 1 нощ.  След това се изважда , освобождава се формата и ягодовата плочка се завива във фолиото. Оставя се във фризер. Ягодовата плочка може дълго време да престои във фризер, затова може предварително да се подготви.
2. Шоколадов блат
Тортена форма с хартия за печене на дъното - 20 см.
В купа се изсипва брашното, какаото, солта и содата. Разбърква се с телена бъркалка. Оставя се настрана.
В купа се счупва яйцето, добавя се захарта и олиото и се разбива с миксер на висока скорост, до побеляване и увеличаване на сместа. Добавя се бътермилка при разбиване на ниска скорост, ванилията, какаото на три порции и горещата вода. Разбива се до гладка смес. Изсипва се във формата.
Пече се на 170 градуса с вентилатор за около 30 минути, или до суха клечка поставена в средата на блата.
Изважда се от фурната, охлажда се за кратко и се освобождава от формата, Отстранява се хартията и се оставя да се охлади напълно. По всяка вероятност ще се  получат пукнатини отгоре на платката, също и капаче, които по -късно ще се отстранят с изрязване на горната част на платката, до напълно равен блат.
3. Мус от бял шоколад
Желатинът се накисва с 45 мл студена вода, оставя се да набъбне за 10 минути.
В купа се изсипват парчетата шоколад и се заливат със сметаната - 160 мл. Купата се поставя се на водна баня да се стопи шоколада при разбъркване. Сваля се.
Желатинът се стопява на водна баня или на много слаб котлон и се прибавя към шоколада при разбъркване. Оставя се настрана до пълното му охлаждане на стайна температура.
В купа се разбива сметаната до меки върхове. Прибавя се охладената шоколадова смес и се разбива до твърди върхове, до сняг. За правилното й разпределяне е добре да се измери количеството и да се раздели на две, затова ползвах електронно кантарче. Прибавянето на шоколада трябва да става бавно и на малки порции, в противен случай би могло сметаната да се пресече.
4. Сглобяване
С нож се изрязва капачето на шоколадовата платка, до изравняване. Поставя се в ринг или в по-голяма тортена форма - 23 см. Трябва да има разстояние между платката и стените на формата.  Изсипва се половината сметаново-шоколадов крем, като се вкарва и в разстоянието между платката и стените на формата. Заглажда се добре. От фризера се изважда замръзналата ягодова платка,  и се поставя върху сметаната точно по средата, леко се притиска.  Отгоре са залива останалото количество сметанов крем. Заглажда се внимателно, като се обръща внимание на разстоянието, което се е получило между ягодовата платка и стените на формата, там добре се напълва с крем. С обратна лъжица или малката счупена метална шпатула се заглажда напълно.
Формата се покрива със свежо фолио и се оставя във фризер за 1 нощ. Така приготвена тортата има дълъг срок на годност и може предварително да се приготви , а след това само да се залее с глазурата.


5. Огледална глазура
В малка купа се разтваря желатина с 50 мл студена вода. Оставя се да набъбне за 10 - 15 минути.
В купа се изсипват шоколадовите парчета.
В касерола се изсипва захарта-150 г,  100 мл вода, 25 г какао и кондензираното мляко. Поставя се на умерен котлон  да заври при разбъркване. Сваля се от огъня и веднага се прибавя желатина, разбърква се до стопяваното му. Сместа се изсипва върху шоколадовите парчета в купата. С ръчен пасатор се довежда до напълно гладък крем, като се пасира на ниска скорост, за да не влиза прекалено много въздух. Готовата смес задължително се прецежда през цедка и се оставя да се охлади до 32 - 35 градуса.
Изважда се замръзналата торта от фризера. С помощта на сешоар се  нагряват стените на формата за кратко, така лесно ще се извади тортата от ринга и се отстранява и долната хартия. Студената торта се поставя на висока поставка, по-широка купа, буркан или нещо подобно,  но удобно,  като под нея се поставя тавичка или хартия за печене, за да се събере изпадналия шоколад.  Торта се залива с темперирания шоколад, като се започва от средата към края. Оставя се да се стече свободно по стените, и не се заглажда с шпатула, последното е важно!  Сместа ще стигне напълно да се залее тортата. С метална шпатула/нож се обират капките под тортата, които се стичат, те почти веднага се втвърдяват. 

Върху длан се изсипват шоколадови конфетки, или нарязан шоколад на много дребно и се залепят по основата. Отгоре само в единия край се разполагат няколко нарязани наполовина свежи ягоди.
Оставя се в хладилник за 1  час,  преди да се разреже.
Шоколадова огледална торта с ягоди е напълно готова.
https://www.homecookingadventure.com/


Коментари

Светлана каза…
Истински разкош, поздравления за рецептата! :)
ММ каза…
Здравей, Светлана! Благодаря! Наистина се постарах да изглежда перфектно, имаше повод и за това я приготвих, на вкус е разкош! Заслужава си да се пробва.

Популярни публикации