ТУРСКИ СЕЛСКИ БЮРЕК


Тази добра рецепта я видях при Flour&Buter и веднага я завъртях. Получи се разкошен турски бюрек, влажен, мек, и сочен. Единствената забележка е, че на мен ми е малко мазен, но точно така са и турските бюреци и съм спазила напълно рецептата. По време на печенето се вижда как ври мазнината, но интересното е, че след като се извади от фурната след малко мазнината напълно изчезва, поема се от бюрека.   Много вкусни,  но и мазнички, така че всеки сам ще прецени дали малко да намали мазнината, но ако искам да е турски бюрек, и следващ  път  когато я приготвям няма да променя нищо, така ще си я правя.


200 г - заквасена сметана 25 %
500 г - краве сирене
180 мл - зехтин Екстра Върджин
5 - яйца
1/2 ч . л - сол
350 мл - прясно мляко
2 с . л - зехтин Екстра Върджин
500 г -  турски кори
30 г - масло на кубчета
сусам за поръска на бюрека
Фурна - 190 градуса
Кръгла намазнена тава със зехтин  около 30 /32 см
В купа се изсипва сметаната,надробеното сирене и зехтина. Разбърква се с шпатула до едрозърнест крем. Ако е необходимо се добавя сол, въпрос на вкус.
В купа се счупват яйцата, разбиват се с телена бърсалка и се прибавя прясното мляко, отново се разбива.
Корите се отварят.
Върху първата кора се поставя втора кора, не се намазняват, това е важно и за отбелязване! От късата страна се поставя плънка от сиренето около 2 с . л .  и се разпределя по дължина. Корите се навиват на руло, а след това на охлюв.  Поставят се по средата на тавата. По същия начин без да се намазняват следват други две кори, които се навиват на руло и се завиват около първите. Така се процедира със следващите кори.
След като е наредена баницата с вилица се надупчва на много места, така  добре ще влезе сместа с яйцата. Заливат се с яйчената смес. Отгоре са разхвърлят кубчетата масло. Поръсва се със сусам.
Пече се на 190/ 200 градуса за около 45 - 50 минути.
Изважда се и не се покрива , оставя се да се охлади. 
Разрязва се на триъгълни парчета.
https://www.instagram.com/flourandbutterbn/



Коментари

Популярни публикации