ПЪРЖЕНИ СВИНСКИ ХАПКИ С КАРАМЕЛИЗИРАН ЛУК


......... какво до напиша...ядеш и рИвеш, дето има една приказка на жаргон, ама си е точно. Толкова е вкусно, че и аз не отказах да обядвам с тези свински хапки с карамелизиран лук. Рецептата е на Пепи Стоева, тя е майстор на всякакво месо, умее да приготвя разкошни месни ястия, аз не мога толкова да се похваля, винаги съм предпочитала нещо постничко и леко да мина, но тези хапки с лук не са за отминаване, а да се завъртят набързо, заслужават си.
1.3 кг - свинско месо от плешка
150 - 180 мл - сухо червено вино
30 мл - соев сос
1-2 с . л - олио
КАРАМЕЛИЗИРАН ЛУК
600 - 700 г - стар лук
100 мл - сухо червено вино
2 с . л - оцет, ползвах хубаво тежко тъмно бълсамико, предпочитам го,  но това е по избор
1 - 2 с . л - масло 
1 - 2 с . л - олио
1 1/2 ч . л - сол
1 с . л - кристална захар
1 ч . л - сух риган
1 ч . л - смлян черен пипер
1/2 ч . л - смлян кимион
Месото се нарязва на хапки 4/4/4 см. Залива се със соев сос,  виното, посолява се и се оставя за 1 час на хладно.
През това време се приготвя карамелизирания лук. Нарязва се на филийки, посолява  се и се претрива с ръка, може да се ползва ръкавица, както и направих. Изсипва се в тенджера/дълбок тиган с капак,  заедно с маслото и олиото. Задушава се на ниска температура на котлона под капак, докато изври напълно водата, която е пуснал лука, при периодично разбъркване.
Когато остане напълно на мазнина се прибавя оцета/балсамикото и малко по-малко от виното. Оставя се да поеме течността и отново да остане само на мазнина, при разбъркване. Отново се добавя виното и отново се разбърква,  докато се поеме, така до изчерпване. Накрая когато остане само на мазнина се поръсва със захарта и ригана, разбърква се. Изважда се с решетъчна лъжица и се оставя настрана.
В същия тиган се налива малко олио и се прибавят хапките свинско месо, отцедени от маринатата. Задушават се под капак, докато напълно изври водата на месото, при разбъркване.  Трябва да започне да се запържва. Прибавя се по- малко от виното и соевия сос и всеки път се изчаква, докато се поеме и отново остане на мазнина, следва нова порция вино. Така месото няма да се вари , а ще се запържва. На последното добавяне върху месото се разпределя лука, похлупва се с капак и се оставя да се запържи при периодично разбъркване. Поръсва се с подправките, черен пипер, смлян кимион и още щипка риган. Сваля се от котлона и се поръсва с наситнен магданоз.
http://pep-4o.blogspot.com/



Коментари

Популярни публикации