ЛЯТНА САЛАТА ОТ ТИКВИЧКА, ОРЗО, КОЗЕ СИРЕНЕ И ДОМАТ


2 големи - тиквички
3  с . л - зехтин Екстра Върджин
1/2 ч . л - сух чесън
сол
1/4 ч . л - смлян черен пипер

120 г - паста Орзо

ВИНЕГРЕТ
2 ч . л . - песто Дженовезе
2 с . л - тежко балсамико
1 с . л зехтин
1 ч . л - сух риган
сок от -1 /2 лимон
настъргана кора от 1/2 лимон
1/2 ч . л - кристална захар
1/2 ч . л - смлян черен пипер
и още
2 шепи - Чери домати
гръцко бяло сирене   Manouri или козе сирене - на кубчета
1 малка глава - червен лук
босилек
Тиквичките не се обелват, нарязват се на четвъртини.  Поставят се в купа и се заливат със зехтин, поръсват се със сол, сух чесън, черен пипер , разбъркват се. Изсипват се в плоска тава върху хартия за печене, нека да са на един ред. Запичат се във фурна на 200 градуса,  за не повече от 8/10 минути, да омекнат, но да не стават на каша, нека да са малко хрупкави. Изваждат се, охлаждат се.
В тенджера с достатъчно вода, около 1 литър се добавя сол и се поставя на котлон да заври. Прибавя се пастата и се сварява за около 10 - 13 минути, да бъде al dente.  Сваля се от котлона и се изплакват със студена вода, отцеждат се добре.
Винегрет - в купа се смесват балсамикото, зехтина, чесън  на прах, риган, лимонов сок и настъргана лимонова кора, дижонската горчица, малкото захар, малко сол и смлян черен пипер. С телена бъркалка добре  се разбърква. Половината се изсипва върху пастата, следват половината от запечените тиквички, следва разрязаните домати, нарязан лук на филийки, накъсани листа босилек и завършва с тиквички и  сиренето на кубчета и  се залива с останалия сос Винегрет.
Добавих и малко нарязан копър за повече вкус, защото го обичам, но  той е по избор.
Салата се охлажда за 30 минути преди сервиране.
https://bakerbynature.com/



Коментари

Популярни публикации