СВИНСКО ПЕЧЕНО С БАЛСАМИКО - BALSAMIC ROASTED PORK LOIN


Свинското контрафиле е сухо месо и при приготвянето му често се получава сухо, твърдо, малко безвкусно и много хора го отбягват, за разлика от мен, аз го харесвам.  Вярно е, че  за да се приготви да е сочно си трябва малко майсторлък. Най-често се ползва в американската кухня, те са майстори на печеното месо, независимо какво е, така и тази рецепта е взета от американската кухня.  Много обикновени са подправките, но са напълно достатъчни и се получава прекрасно ароматно,  свинско печено, меко, влажно, сочно  и много вкусно.
700 - 800 г - свинско контрафиле
120 мл - хубаво тежко балсамико
120 мл - зехтин Екстра Върджин
1  ч . л - сол
1/2 ч . л - чесън на прах
1/2 ч . л - лук на прах
1/2 ч . л - смлян кимион
1/2 ч . л - смлян черен пипер
1/2 ч . л - кристална захар
щипка - суха чубрица
2 щипки - майоран
2 щипки - куркума
1 суха смляна -люта чушка
щипка - кориандър
щипка - джинджифил
щипка-две- сух розмарин
щипка-две - сух босилек
2 щипки - сух риган
Филето се почиства от всякакви ципи, това е задължително , с остро и тънко острие на ножа.   Много е удобно , ако месото е полузамразено, но все още твърдо,  така лесно се отстраняват ципите. Подсушава се в домакинска хартия и се оставя настрана.
В купа се смесват всички подправки, заливат се с балксамико и зехтин, разбъркват се. Сместа се излива в найлоново пликче, с подходящ размер и се слага месото. Разтрива се хубаво отвън,  и се оставя най-малко на 2 часа в хладилник и най-добре за 1 нощ.
Приготвя се дълбока, при мен керамична форма, която отвътре изцяло се опакова с алуминиево фолио. Отваря се пликчето и се изсипва месото с подправките. 
Пече се в затоплена фурна на 175 градуса за около 1 час. При необходимост по време на печенето може да се долее малко гореща вода.  
За да се получи добър резултат на печенето е необходимо да се ползва термометър. Сред 30 минути от печенето се забожда дълбоко по средата на месото термометъра, без да опира в дъното на формата и след като достигне до  вътрешна температура 63 - 65   градуса  свинското печено се изважда от фурната напълно готово. Оставя се да се охлади за 10 минути и се нарязва на филии.
Поднася се с картофи на пара с масло и наситнен копър.
https://www.allrecipes.com/



Коментари

Популярни публикации