НУГА СЛАДОЛЕД С ОРЕХОВ КРОКАН


Не мога да кажа , че много обичам сладолед и никога не си купувам от улицата. Поглеждам , виждам много цветове на най- различни сладоледи и винаги ги отминавам, но когато приготвя домашен сладолед  вече го обичам. Рецептата си е малко измислена от мен, имах отворено захарно  кондензирано мляко , а да го оставя в хладилник да стои... колко да стои, имах и разкошна  руска сметана, това вече си е истинска сметана от 35%,  и остана един орехов крокан  да завъртя и бях готова. Единственото за което може да бъда обвинена, че съм ползвала сурови яйца,  но все пак съм ги обработила на котлон,  но винаги ги купувам от проверен източник и не се притеснявам. 
Приготвих го в кейкова форма за по лесно.
300  мл - сметана 35 %
3 - яйца , разделени
1 малка ч. л - кремотартър
370 г - сладко кондензирано мляко
1 шушулка - ванилия
6 с . л - кристална захар за карамел
70 г -  нарязани орехи
малко сладко от диви ягоди - само плодовете
Захарта за карамела се изсипва в касерола. Поставя се на слаб котлон да се разтопи. Не се разбърква , а само се поклаща касеролата. След като добие приятен златист цвят се прибавят орехите. Сега вече добре се разбъркват, да полепне карамела и веднага се изсипват върху намазана с масло хартия за печене. С  офсетната шпатула се разпределят върху хартията. Оставят се да се охладят напълно. След като е охладен се начупват на парчета, поставят се в блендер и се смилат на по едър крокан. Оставя се настрана.
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци
Жълтъците с 1/3 част от кондензираното мляко и ванилията се разбиват до побеляване и увеличаване на обема на водна баня на ниска температура на котлона. Водата не бива да завира, а само да образува добра пара.   Оставят се настрана.
Белтъците с малката  чаена лъжичка кремотартър се поставят на водна баня на ниска температура на котлона. Водата не бива да завира , а само да образува добра пара.  Добре се разпенват и температурата им трябва да достигне 55 - 60 градуса. Свалят се от водната баня и се разбиват до твърд сняг .  Прибавят се към жълтъците с шпатула , разбърква се внимателно , за да не спадне обема.
Сметаната с последната част от кондензираното мляко се разбива до меки върхове. По - малко се прибавя от яйчената смес при разбиване. Трябва да се увеличи двойно обема на сместа. Не се прекалява  разбиването , за да не се пресече сметаната. Получава се голямо пухкаво количество от сметаново-яйчен крем.
Кейковата  форма, моята е йенаглас 28/12 см  се облича отвътре изцяло със свежо фолио, така че фолиото да излиза и отвън, така по лесно ще се извади сладоледа.На дъното на формата се посипва добър пласт от крокан . Отгоре се изсипва половината сладоледена смес, разхвърлят се плодове от сладко по избор, ползвах сладко от диви ягоди и се посипва с част от ореховия крокан и се завършва с останалата сладоледена смес. Посипва се с останалия крокан. Завива се с фолиото и се оставя за една нощ във фризер.
След като добре е замръзнал сладоледа за да се извади по-лесно със сешоар  се нагряват за кратко отвън стените на формата и с помощта на фолиото се изважда от формата,  и се обръща върху сервизна чиния. Разрязва се с топъл нож на правоъгълни филии. Посипва се  със сироп от череша Амарена или  друго  сироп по избор.





Коментари

Популярни публикации