РУСКИ ПИРОГ С ПЛЪНКА ОТ ВИШНИ И СМЕТАНА


200 г - масло на стайна температура
100 г - пудра захар
1 - яйце  L на стайна температура
1 - яйчен жълтък , на стайна температура. Белтъкът се запазва за по късно.
щипка сол
1 ч. л - ванилова захар
1 ч. л - бакпулвер
400 г - универсално брашно
СМЕТАНОВ ПЪЛНЕЖ
500 г - заквасена сметана
2 - яйца L, разделени + останалия - 
- 1 - яйчен белтък
150 г - кристална захар
1 ч . л - ванилова захар
30 г - царевично нишесте
ВИШНЕВ ПЪЛНЕЖ
400 г - вишни без костилки
120 г - кристална захар
20 г - царевично нишесте
Кръгла форма с ринг - 28-30 см. 
1. Почистените вишни, може и да се приготви с череши, но тогава захарта би трябвало малко да се намали, черешите са сладки, се поставят в касерола със захарта, разбъркват се. Поставят се на умерен котлон за 7 - 10 минути при разбъркване, или докато захарта се стопи. Свалят се от котлона и веднага внимателно се довеждат до едро смлени плодове с пасатор. Може и на места да останат и цели плодове, не е проблем.  Връщат се обратно на котлона, прибавя се нишестето размито в мъничко вода, разбърква се,  до момента в който лъжицата остава белег по дъното на касеролата. Получава се гъсто пюре. Оставя се да се охлади до стайна температура. Това плодово пюре може  няколко дни предварително да се приготви и да се остави в хладилник до ползването му.
2. В купа се разбърква до крем  с шпатула мекото масло и лъжичката ванилова захар, щипката сол и пресятата пудра захар. Получава се хубав, мек, гладък крем. Прибавя се цялото яйце и 1 жълтък и с телена бъркалка или ръчен миксер се разбива на ниска скорост , докато се приемат напълно от сместа. След като се е получила еднородна кремообразна смес се добавя брашното  с бакпулвера на 3 порции през цедка. Замесва се нежно с дланите на ръката, като първо се ползва шпатула , а след това и ръката. Не се измесва грубо и дълго време, защото ще започне да се топи маслото. Тестото става меко и  нежно. Оформено на топка се изсипва върху малко брашно и се оформя на цилиндър около една отворена длан, около 10 см в дължина. Разделя се на две равни части, а едната част се дели на още  две, като едната е малко по-голяма от другата. Тази по -голяма част се завива във фолио и се оставя във фризер, добре да се стегне, тя ще бъде трохите на сладкиша.
Голямото парче тесто се разточва в кръгла форма около 28 - 30 см. , като не се забравя да се посипва с малко брашно, така няма да лепи по точилката. Върху равно разточения кръг тесто се поставя дъното на формата, изрязва се и се обръща, поставя с в ринга и се захваща. Дъното на пирога е готово. От останките и останалото малко парче тесто се оформят фитили, които се поставят около дъното на основата. С пръсти леко се притискат към основата, а след това се оформя и борд около 4 - 4.5  см. Дъното се надупчва с вилица и се оставя в хладилник,  за около 30 минути.
3. Сметанов пълнеж.
От общата захар се отделят 2 с . л, те са за белтъците.  Към останалата захар се прибавя нишестето, разбърква се. Към заквасената сметана се прибавя захарта с нишестето и се разбърква с телена бъркалка, докато се разтопи захарта.  Не се ползва миксер, защото има голяма вероятност сметаната да се пресече. Ще се получи гладка кремообразна смес.
Белтъците от 2 яйца заедно с отделения белтък , общо 3 бр белтъци, се разбиват до хубава пяна. По малко се прибавя отделената захар и се разбиват до твърд сняг. Добавят се на порции към сметената при разбъркване с шпатула, или по-добре телена бъркалка.  Ще се получи богат гладък крем.
Изважда се основното охладено тесто и отгоре се разпределя вишневата плънка из цялото тесто. Върху него се излива сметановия крем, заглажда се с шпатула.
Изважда се замръзналото тесто и се настъргвана едро ренде върху крема.
Пече се в затоплена фурна на 180 градуса за около 55 - 60 минути. Трябва де се образува по края  хубава  хрупкава златиста коричка , а в средата при леко натискане да е мек сладкиша. 
Изважда се от фурната и се оставя да се охлади в самата форма, а след това се оставя в хладилник за 1 час. 
https://www.youtube.com/playlist?list=PLFhs6wWfdjaXym5sWAor18w3dExaGZySN




Коментари

Популярни публикации