ЛЯТНА ЯХНИЙКА ОТ ТИКВИЧКА, ОРИЗ И МАСЛИНИ


Лятото е в разгара си и как да не ползвам тези прекрасни зеленчуци, които намирам на пазарите, а това са тиквичките, които много обичам. ....и така набързо спретнах една зеленчукова яхнийка с добавка от няколко маслини. Чудесна лека вечеря  се получи, най-много ми хареса това, че за около 30 - 40 минути беше готова. 
1 голяма глава - лук
4 - 5 скилиди - чесън
2 - моркова
2 - свежи домата
2 - тиквички
1 каф. ч. - дългозърнест ориз
10 - 15 - черни маслини Каламата
1 - червена чушка
1 - зелена чушка
1 люта - чушка
2  стръка -селъри
1 ч . л - сол 
1/2 ч . л - смлян черен пипер, 
мащерка, риган и  няколко зърна черен пипер, копър, магданоз
около 50 мл - зехтин Екстра Върджин 
Сгорещява се зехтина и се прибавя наситнен лук и нарязаните на люспи скилидите чесън. Разбърква се , докато омекне и се прибавят нарязаните на по-големи кубчета двата вида чушки, наситнената люта чушка,  селърито на кубчета и морковите. Оставя се на умерен котлон да се задушава за около 3-4 минути при периодично разбъркване. Нека да омекнат под капак. 
Прибавя се измития и отцеден ориз, разбърква се,  докато стане стъклен и се добавят настърганите домати   и тиквичките на големи кубчета.  Оставя се на умерен котлон да клокне и се добавя около 300 мл топла вода. Поръсват се подправките,  1-2 щипки мащерка, солта, щипка- две сух риган, хвърлят се няколко зърна разноцветен пипер , за аромат.  
Оставя се на котлон докато се свари напълно ориза, или да остане яхнийката на мазнина. Накрая се добавят и маслините и се оставя за още 5 минути при леко разбъркване.  
Сваля се от котлона и се поръсва с наситнен копър и магданоз и парче бяло сирене, по избор е.






Коментари

Популярни публикации