СЛАДКИШ С ЧЕРЕШИ


Преди ден си купих череши, от онези които харесвам,  огромни, черни лъскави череши, точно перфектните череши, но на вкус не бяха хубави, нито сладки, нито сочни, както предполагаше външният им вид. Реших да ги завъртя на сладкиш и потърсих нещо което да ми грабни окото, намерих , разбира се, толкова много рецепти има. Спрях се на рецептата от "Вкусно с Йоли", хареса ми  и затова , че участваха и бадеми, много бадеми и така се получи перфектен сладкиш.
Тази рецепта е за вишнев сладкиш, но аз го приготвих с череши, като малко намалих захарта, но ако се приготвя с вишни би трябвало да се увеличи с по 1 с . л . 
ЗА ЧЕРЕШИТЕ/вишните
500 г - почистени череши
4 с . л - кристална захар
пръчка канела
1 ч . л - царевично нишесте
БАДЕМОВИ ТРОХИ
100 г - бадемов марципан
1 ч . л - универсално брашно
ТЕСТО
150 г - масло на стайна температура
100 г - кристална захар
1 ч . л - екстракт ванилия
настъргана кора от 1 малък лимон
2 - яйца L
130 г - универсално брашно
30 г - царевично нишесте
1 ч . л - бакпулвер
БАДЕМОВА ЗАЛИВКА
30 г - масло
60 г - нарязани бадеми
2 с . л - прясно мляко
40 г - кристална захар
Фурна - 170 градуса
Керамична правоъгълна форма покрита с хартия за печене - 24-26 см
За бадемовата заливка - маслото се стопява заедно със захарта, при разбъркване,  без да се приготвя карамел. Прибавят се бадемите и лъжиците прясно мляко. Разбърква се за 1 - 2 минути и се сваля от котлона. Оставя се настрана.
Почистените плодове заедно със захарта и пръчката канела се поставят на умерен котлон. Разбъркват се , докато се стопи захарта. Прибавя се нишестето размито с мъничко вода и се разбърква. Оставя се на кипне и се сваля от котлона. Охлажда се.
Маслото се разбива със захарта . Прибавя се настърганата кора лимон, ванилията и едно по едно яйцата, като след всяко добре се разбива , докато се приеме от сместа. Добавя се пресятото брашно с бакпулвера и нишестето.  Разбива се отново , но само докато се приеме от сместа.
Нарязва се на малки парченца марципана и се обърква с лъжичката брашно, като се стрива с пръсти. За улеснение, марципана го настъргах на едро ренде, добавих брашното и го разбърках с пръсти. Получават се не много големи трохи. 
Кейковата смес се изсипва  във формата, заглажда се. Върху тестото се подреждат охладените плодове , а върху тях се разхвърлят марципановите трохи.
Така приготвен сладкиша се пече в загрята фурна на 170 градуса за около 30  минути. Изважда се от фурната и се полива с бадемовата заливка.
Допича се за още 10 - 15 минути , или докато се карамелизират нарязаните бадеми.
Охлажда се напълно и се нарязва на правоъгълни парчета.
https://www.yoli-bg.com/%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B8/%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D0%B8%D1%88%D0%B8/%D0%B2%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%B5%D0%B2-%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D0%B8%D1%88



Коментари

Популярни публикации