КИПЪРСКИ ПОСТНИ ЛОЗОВИ САРМИ


У дома лозовите сарми са на почит,  независимо дали са постни или с кайма,  и затова всяка година замразявам около 300 - 350 броя лозови листа.  Лозовите ми листа са от вилата, имам едра нефелна лозичка, която дава само листа и то точно такива листа за сарми. Грозде от нея няма да видим, но и това не е толкова важно, важни  са ми  листата  да са съвсем нови, меки, нежни и широчки.
Рецептата която предлагам е по идея на Мария Митева, а на нея не мога да не се доверя. Всичко което съм правила по нейна рецепта е било с успех, така и тук, разкошни постни лозови сарми се получиха.
около 40 - 50 броя - пресни лозови листа
около 40 - 50 г -  зехтин Екстра Върджин
50 г - кедрови ядки
1 голяма глава - лук
3-4 стръка - пресен лук
2 скилиди  - чесън
250 г -  дългозърнест
2 обелени  - домата
1 връзка - мента
1 лимон нарязан на тънки шайби
200 мл - сухо бяло вино
1 ч . л - сол
1/2 ч . л - смлян черен пипер
щипка-две - канела на прах
от себе си добавих и 1/2 връзка - копър
Лозовите листа се попарват с гореща вода, захлупват се и се оставят за 20 минути. Изваждат се с решетъчна лъжица и се оставят да се отцедят.
Доматите се обелват , срязват се и пулпата се отстранява, а месестата им част се нарязва на дребни кубчета, също се наситнява лука и чесъна.
В дълбок тиган се загрява зехтин и се  прибавя лука и чесъна , да се задушават на умерен котлон за около 5 - 6 минути при периодично разбъркване. Прибавят се кедровите ядки, доматите, разбърква се и се добавя измития и отцеден ориз. Разбърква се,  докато стане стъклен и се налива виното. Оставя се за минута - две да се изпари алкохола и да поеме ориза.  Прибавя се наситнената мента,  щипка канела, копър,  сол и смлян черен пипер.   Сваля се от котлона.
Във всяко листо се поставя по 1 -1  1/2  ч . л.  от плънката, разпределя се по дължина и се завива стегната сармичка. На дъното  на тенджера с дебело дъно  се сипва 2 - 3 с . л зехтин и  се поставят няколко  лозови листа. В кръг се подреждат  сармичките една до друга. Там където остава празно място се слага по резенче лимон. След като се запълни един ред се разпределят няколко шайби лимон и следва нов ред сарми.  Налива се вода до сармите, сипва се още струйка зехтин,  от себе си хвърял няколко зърна разноцветен пипер, покриват се с чиния и се оставят на бавен огън да се готвят за около 20 - 30  минути, или докато ориза стане готов, но не и преварен.  По време на готвенето може да се добави още малко гореща вода, ако е необходимо.
След като са сварени се свалят от огъня, оставят се за 30 минути да се охладят и се сервират с топка гръцко кисело мляко.
https://www.mycookingbookblog.com/



Коментари

Популярни публикации