КИПЪРСКИ ПОСТНИ ЛОЗОВИ САРМИ
У дома лозовите сарми са на почит, независимо дали са постни или с кайма, и затова всяка година замразявам около 300 - 350 броя лозови листа. Лозовите ми листа са от вилата, имам едра нефелна лозичка, която дава само листа и то точно такива листа за сарми. Грозде от нея няма да видим, но и това не е толкова важно, важни са ми листата да са съвсем нови, меки, нежни и широчки.
Рецептата която предлагам е по идея на Мария Митева, а на нея не мога да не се доверя. Всичко което съм правила по нейна рецепта е било с успех, така и тук, разкошни постни лозови сарми се получиха.
около 40 - 50 броя - пресни лозови листа
около 40 - 50 г - зехтин Екстра Върджин
50 г - кедрови ядки
1 голяма глава - лук
3-4 стръка - пресен лук
2 скилиди - чесън
250 г - дългозърнест
2 обелени - домата
1 връзка - мента
1 лимон нарязан на тънки шайби
200 мл - сухо бяло вино
1 ч . л - сол
1/2 ч . л - смлян черен пипер
щипка-две - канела на прах
от себе си добавих и 1/2 връзка - копър
Лозовите листа се попарват с гореща вода, захлупват се и се оставят за 20 минути. Изваждат се с решетъчна лъжица и се оставят да се отцедят.
Доматите се обелват , срязват се и пулпата се отстранява, а месестата им част се нарязва на дребни кубчета, също се наситнява лука и чесъна.
В дълбок тиган се загрява зехтин и се прибавя лука и чесъна , да се задушават на умерен котлон за около 5 - 6 минути при периодично разбъркване. Прибавят се кедровите ядки, доматите, разбърква се и се добавя измития и отцеден ориз. Разбърква се, докато стане стъклен и се налива виното. Оставя се за минута - две да се изпари алкохола и да поеме ориза. Прибавя се наситнената мента, щипка канела, копър, сол и смлян черен пипер. Сваля се от котлона.
Във всяко листо се поставя по 1 -1 1/2 ч . л. от плънката, разпределя се по дължина и се завива стегната сармичка. На дъното на тенджера с дебело дъно се сипва 2 - 3 с . л зехтин и се поставят няколко лозови листа. В кръг се подреждат сармичките една до друга. Там където остава празно място се слага по резенче лимон. След като се запълни един ред се разпределят няколко шайби лимон и следва нов ред сарми. Налива се вода до сармите, сипва се още струйка зехтин, от себе си хвърял няколко зърна разноцветен пипер, покриват се с чиния и се оставят на бавен огън да се готвят за около 20 - 30 минути, или докато ориза стане готов, но не и преварен. По време на готвенето може да се добави още малко гореща вода, ако е необходимо.
След като са сварени се свалят от огъня, оставят се за 30 минути да се охладят и се сервират с топка гръцко кисело мляко.
https://www.mycookingbookblog.com/
от себе си добавих и 1/2 връзка - копър
Лозовите листа се попарват с гореща вода, захлупват се и се оставят за 20 минути. Изваждат се с решетъчна лъжица и се оставят да се отцедят.
Доматите се обелват , срязват се и пулпата се отстранява, а месестата им част се нарязва на дребни кубчета, също се наситнява лука и чесъна.
В дълбок тиган се загрява зехтин и се прибавя лука и чесъна , да се задушават на умерен котлон за около 5 - 6 минути при периодично разбъркване. Прибавят се кедровите ядки, доматите, разбърква се и се добавя измития и отцеден ориз. Разбърква се, докато стане стъклен и се налива виното. Оставя се за минута - две да се изпари алкохола и да поеме ориза. Прибавя се наситнената мента, щипка канела, копър, сол и смлян черен пипер. Сваля се от котлона.
Във всяко листо се поставя по 1 -1 1/2 ч . л. от плънката, разпределя се по дължина и се завива стегната сармичка. На дъното на тенджера с дебело дъно се сипва 2 - 3 с . л зехтин и се поставят няколко лозови листа. В кръг се подреждат сармичките една до друга. Там където остава празно място се слага по резенче лимон. След като се запълни един ред се разпределят няколко шайби лимон и следва нов ред сарми. Налива се вода до сармите, сипва се още струйка зехтин, от себе си хвърял няколко зърна разноцветен пипер, покриват се с чиния и се оставят на бавен огън да се готвят за около 20 - 30 минути, или докато ориза стане готов, но не и преварен. По време на готвенето може да се добави още малко гореща вода, ако е необходимо.
След като са сварени се свалят от огъня, оставят се за 30 минути да се охладят и се сервират с топка гръцко кисело мляко.
https://www.mycookingbookblog.com/
Коментари