АНГЛИЙСКИ ДОМАШЕН ЧЕРЕШОВ ПАЙ


МАСЛЕНО ТЕСТО
426 г - универсално брашно
щипка - сол
2 с л - пудра захар
200 г - студено масло на кубчета
2 - яйчени жълтъка
2  до 4 с . л - студена  вода
ПЪЛНЕЖ
500 г - почистени череши или замразени
28 г - царевично нишесте
140 г - кристална захар
1 ч . л - екстракт ванилия
1 капка - екстракт бадем
1 с . л - пресен лимонов сок
щипка - сол
14 г - студено масло, това е 1 с . л  на парченца 
и още
яйце за намазване и кафява захар за поръсване
Фурна -  190 градуса и още на 170 градуса
Форма за пай с реброви стени добре намаслена с парче масло и леко посипана с брашно и изтръскана.
Брашното, маслото на кубчета, захарта и солта се поставят в кухненски комбайн. Може да се доведе тестото до трохи и с речен блендер, въпрос на избор.  Пулсират се докато се оформят трохи. Добавят се жълтъците и първо 2 с . л студена вода и отново се пулсира до образуване на тесто. Ако тестото не може да се събере се добавят, но една след друга,  и останалата вода, но внимателно. Добавянето на повече вода ще доведе до напукване на тестото при разточване. Оформеното тесто се завива във фолио и се оставя в хладилник за около 30 - 40 минути.
През това време на изчакване се подготвят черешите.
В купа се разбъркват черешите с царевичното нишесте, захарта, ванилията, екстракт от бадем и лимоновия сок. Оставят се настрана.
Охладеното тесто се разделя на две части, като една е малко по - голяма с около 50- 70 грама,  тя ще е основата на тарта. По-голямото парче тесто се разточва върху малко брашно по -голямо от основата на формата,  за да може да се оформи и борд с височина около 3.5 см. Изрезките се запазват.  Надупчва се с вилица. Изсипва се пълнежа, но без образувалата се течност. Разхвърлят се малките парченца масло. (14 г  ).  Разточва се и другата част, като предварително  се изрязва на няколко места с формички, така пълнежа ще може да "диша" по време на печенето. Поставя се върху пълнежа и се захваща отстрани с пръсти, за да залепне, въпреки  че по време на печенето част от пълнежа ще пробие, но това не е грешка. От изрезките които са останали може да се оформи декорация, както  показвам, малки черешки, но тя е по избор или  няколко бисквитки.  Оставя се в хладилник, докато загрее фурната.
Преди да се пече се намазва с яйце, залепя се декорацията и се посипва с кафява захар.
Пече се на 190 градуса за 20 минути , и още на 170 градуса за 30/35 минути.
Дали е готов тарта се познава по бавните мехури на пълнежа, които се образуват и също така по това, че се е отделил от страните на формата.
Изважда се от фурната и се оставя се да се охлади за около 15 минути и много внимателно, за да не се разчупи, тъй като е все още много топъл, с тънък нож се минава по страните , за да може да се отлепи пълнежа . Оставя се напълно да се охлади , а след това се оставя в хладилник за 1 час, за да стегне.
Преди сервира се изважда от формата и се поставя в сервизна чиния.
Сервира се с топка сладолед.
https://www.biggerbolderbaking.com/





Коментари

Популярни публикации