БОСИЛЕКОВА - ЯГОДОВА ПАНАКОТА


Предлагам разкошен летен, свеж десерт, който много лесно се приготвя, само трябва малко търпение , за да може добре да стегне желатина, само това е.
СМЕТАНОВ СЛОЙ
400 мл - сметана 35 %
160 мл - пълномаслено прясно мляко
5 с . л - кристална захар
1 ч . л  - екстракт ванилия
10 г - желатин
60 мл - студена вода
1 връзка свеж -  босилек , само листата , а това е една голяма шепа листа, или 7 грама.
ЯГОДОВ СЛОЙ
500 г - свежи ягоди , може да се ползват и замразени
10 г - желатин
1 с . л - лимонов сок
60 мл - студена вода
5 с . л - кристална захар
ягоди за декорация  в захарен сироп
Ползвала съм малка силиконова форма, d 20 см  която добре се намаслява посредством четка с олио.
Накисва се в студената вода желатина и се оставя да набъбне за около 10 - 15 минути.
В касерола се изсипва сметаната, прясното мляко, захарта и накъсаните босилекови листа. Оставя се на умерен котлон да се сгорещи до точка на кипене. Сваля се от котлона и се прецежда през фина цедка, прибавя се ванилията и набъбналия желатин. Разбърква се,  докато се стопи.  След това се излива във формата и се оставя в хладилник,  за не по-малко от 3 часа. Нека добре да стегне сместа.
В студена вода се накисва желатина и се оставя да набъбне за около 15 минути.
Ягодите независимо дали са свежи или замразени се поставят в касерола със захарта и лимоновия сок. 
Поставят се на умерен котлон,  докато се стопи захарта при разбъркване. Сместа видимо ще се сгъсти. Свалят се от котлона и се пасират до крем. Веднага се добавя набъбналия желатин и се разбърква, до стопяването му.  Оставя се да се охлади на стайна температура, при периодично разбъркване. След като е охладен достатъчно се излива върху сметановия крем от хладилника. Формата отново се оставя в хладилник за повече от 3 - 4 часа,  а най - добре  за една цяла нощ..
Преди сервиране се обръща в сервизна чиния с леко потупване на силикона формата , тя ще се изхлузи.
За ягодовата декорация, това е голяма шепа дребни ягоди,  се слагат в малка тенджерка  с малко захар. По принцип винаги намалявам захарта, така и тук съм добавила не повече от 1 ч . л . Разбъркват се много внимателно за да не се разчупят плодовете, само докато захарта се разтопи. За да се получи малко по гъст ягодов сос съм добавила 1/2 ч . л царевично нишесте разтворено в мъничко студена вода. Завъртях няколко пъти бъркалката и ягодовата декорация беше готова. 
Всяко отрязано парче се посипва с малко ягодов сос. Посипва се и с малко свежи листа босилек.




Коментари

Популярни публикации