ЛЯТНА КАВЪРМА СЪС СВИНСКИ ХАПКИ


400 - 500 г - свинско месо от плешка
2 големи глави - лук
4 -  свежи зелени чушки
4 - свежи червени чушки
1 малък  - патладжан
400 г - белени домати от консерва
100 мл - сухо бяло вино
3 скилиди - чесън
1 ч . л - кристална захар
около 50 - 60 мл - олио
1/2 ч . л - суха мащерка
1/2 ч . л - сух риган
магданоз, босилек и задължително люта чушка
Месото се почиства от всякакви жилки и ципи. Подсушава се и се нарязва на хапки. Запържва се в сгорещеното олио до златиста коричка. Прибавя се нарязания лук на филийки, разбърква се. Оставя се на умерен котлон да се задуши докато крайчетата на лука покафенеят,  при периодично разбъркване. Трябва да остане само на мазнина. Налива се виното и се оставя за 1 - 2 минути да се изпари алкохола. Добавят се чушките нарязани на хапки,  сухите подправки и всичко се разбърква. Оставя се на тих котлон под капак да  се задушава за около 15 - 20 минути при периодично разбъркване. Добавя се наситнена и лютата чушка.  Ако се ползват свежи домати то те се обелват , отстранява се пулпата им и се нарязват на кубчета.  (Ползвам домати белени от консерва).  Добавят се при разбъркване и следва патладжана нарязан на малки кубчета. Разбърква се и се прибавя лъжичката захар, посолява се и смачкани и нарязани на ситно скилидите чесън. Оставя се на умерен котлон да къкри за около 15 минути под капак,  при периодично разбъркване. След 15 минути се отстранява капака и се оставя на котлон за още 10 - 15 минути , отново при периодично разбъркване, или докато сосът се сгъсти достатъчно. Сваля се от котлона и се посипва с наситнен магданоз, накъсани листа босилек и по избор скълцан чесън.
https://hitrinibg.com/lyatna-kavrma/


Коментари

Популярни публикации