ЗЕЛЕНЧУКОВА КАПОНАТА


1 кг - патладжан
250 г - гъби печурки
5 - 6 скилиди - чесън
1 голям свеж - домат
1 връзка -  босилек
3 стръка - селъри
1  с . л - отцедени от маринатата  каперси
2 големи глави - лук
1 ч . л  - кристална захар
1 с . л - доматено пюре
100 мл - сухо бяло вино
шепа предварително запечени - кедрови ядки
зехтин - Екстра Върджин
сол, смлян черен пипер,  мента, гръцко кисело мляко
Патладжаните се нарязват на кубчета,  около 2 см , като не се обелват. Поставят се в голяма цедка, посоляват се и се оставят да се отцедят за 20 - 30 минути. Ако са много свежи не е необходимо да се отцеждат, свежите пресни патладжани нямат горчивина.
След това се изсипват в домакинска хартия и добре се подсушават.
Загрява се зехтин в голям тиган и се прибавят кубчетата патладжан. Изпържват се до златиста коричка, или да останат напълно на мазнина. С решетъчна лъжица се изваждат върху домакинска хартия,  за да се отнеме част от мазнината. 
Ако е необходимо се долива зехтин в същия тиган и се прибавя нарязан лук на тънки филийки, задушава се за 3 - 4 минути при периодично разбъркване. Добавя се гъбите нарязани на филийки,  фино нарязан на филийки чесън. Оставя се да се задушава, докато изври напълно водата от гъбите, при периодично разбъркване. Добавя се  нарязаното селъри на кубчета, малко каперси, кедровите ядки,  по избор винаги може да се добавят филийки от зелени маслини. Оставя се на умерен котлон да се задушава , докато остане напълно на мазнина. Докато се задушават зеленчуците се обелва домата, отстранява се пулпата  и се нарязва на кубчета. Прибавя се към зеленчуците в тигана, разбърква се и се оставя да се задушава за 15 - 20 минути, или докато останат на мазнина. Посоляват се със сол и смлян черен пипер. 


В купичка се разбърква виното , захарта,  лъжицата доматено пюре. Излива се върху зеленчуците, трябва да изсъска от горещината на тигана. Оставя се за 1 - 2 минути при разбъркване,  да се изпари алкохола и да остане само аромат от виното. Добавят се изпържените патладжани, разбърква се и се посипва обилно с накъсан босилек.
Сваля се от котлона , охлажда се.
Сервира се с няколко супени лъжици гръцко кисело мляко поръсено със свежа  наситнена мента.
https://ro.pinterest.com/adelaro79/delicatese/






Коментари

Популярни публикации