ОРИГИНАЛЕН АМЕРИКАНСКИ ФЪДЖ С ОРЕХИ
Рецептата която представям е отпреди много години, донесена е директно от Щатите, няма да обяснявам как и защо е получена в семейството ми, това не е интересно, но това не означава , че времето й е отминало. Тази рецепта е класика и такава си остава. Няколко рецептите за Фъдж, съм пуснала, - Фъдж с печене, без печене, замразен, сладоледен Фъдж, и са задължително с ядка орех, това е като запазена марка към този вид сладкиш.. ...но тази е основната от която се тръгва, а всичко друго е различни варианти на американски Фъдж. Тя е много лесна, в нея няма сложни процеси на разбъркване, разбиване, изчакване... всичко е лесно и е с най обикновени продукти, които се намират във всяка кухня.
250 г - масло на стайна температура
3 - яйца L
200 г - кристална захар ( така е по рецепта, но аз я намалявам на 180 г , така още по добре изпъква какаото , но е въпрос на вкус .)
3 с . л - с връх високомаслено какао
225 г - универсално брашно
около 100 г - разполовени цели орехови ядки
1 с . л - ром
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.
Белтъците се разбиват на твърд сняг. Оставят се настрана.
В купа се разбива маслото и захарта до крем. Прибавят се жълтъците един по един, следва какаото, лъжицата ром и се добавя брашното при разбиване на ниска скорост на миксера. Сместа става тежка. На порции се прибавят белтъците, като се разбърква внимателно с шпатула, за да не спадне обема.
Изсипва се в правоъгълна форма 26/17 см добре намаслена с парче масло или покрита с хартия за печене. Добре се заглажда с офсетната шпатула, или със сервизен нож.
Отгоре се подреждат в редица половинките орехови ядки с малко разстояние една от друга.
Пече се в затоплена фурна на 170 за около 40 - 45 минути, или до суха клечка, или докато стените започнат да се отдръпват от формата, не се препича. Трябва да се има предвид, че сладкиша е много маслен и когато се забожда дългото дървено шишче по средата, то ще излезе омазнено и с малко трохи полепнали по него, това говори, че е готов.
Изважда се , оставя се във формата за около 30 минути и след това напълно се охлажда. Добре е за да не се разчупват парчетата при срязване да се остави в хладилник за 1 час, за да може да стегне маслото, но не е задължително. Нарязва се на тесни правоъгълни парчета.
Коментари