ДОМАШНИ ПУХКАВИ ГЕВРЕЧЕТА


Рецептата я видях при разкошната Таня Донева и много ми хареса на външен вид. След като ги приготвих ги харесах не само на външен вид , а и на вкус, но малка промяна направих,   увеличих малко захарта, според мен си трябва. Тестото е между козуначено и тесто за кроасан, лесно се работи, не са трудни и са прекрасни с чаша черно кафе.
150 мл - хладка вода
150 мл - хладко прясно мляко
7 г - суха мая
70 г - кристална захар
щипка - сол
1 - яйчен  белтък
70 мл - олио
550 - 600 г универсално брашно
масло - на стайна температура
сусам и мак са поръска
жълтък за намазване на гевречетата
Фурна - 180 градуса
Плоска тава покрита с хартия за печене
В купата на миксера се изсипва водата, млякото и захарта. Добавя се маята , разбърква се и се оставя за 10 минути да шупне. Към сместа се добавя белтъка, олиото и се разбива всичко  с телена бъркалка. Поставя се куката за измесване на тежко тесто и започва да се добавя брашното разбъркано с малкото сол.  Измесва се до момента в който се оформи хубава топка тесто и е "почистило" стените на купата. При мен брашното беше точно 550 г измерено на кантарче, но при всички може да е различно, затова е написано в рецептата 550 до 600 г брашно. Тестото трябва да е меко е леко лепнещо по пръстите на ръката, не  трябва да е твърдо. Изважда се от купата и се прехвърля в леко намаслена купа с масло, покрива се и се оставя да втаса,  за около 45 -60 минути.
Втасалото тесто се изважда върху леко намаслен плот с парче масло. С пръстите на ръцете се оформя на правоъгълник 40/ 30 см. Става лесно, отдолу намаслената повърхност помага да се оформи, леко се натиска с пръстите и се изтегля, приплъзва се.  Помагах си и с плоска шпатула, за да оформям правилно страните му.


 Намазва се платката с 1 - 2  с . л меко масло. ( ако маслото не е достатъчно меко, както при мен, отрязвах с нож много тънички филийки и ги разполагах върху платката, а после с ръка разнасях. Става лесно.)  Долната страна на тестото се прехвърля към средата и се намазва отново с масло, разнася се из цялата повърхност. Горната страна също се прехвърля към средата и също се намазва с масло. Следват страните , едната в ляво/дясно се прехвърля към средата - намазва се, също и другата. Оформя се кубче. Това кубче, тъй като е меко тестото лесно се оформя само с пръсти на платка около 20/30 см. Това постоянно намазване  с масло прави тестото след изпичане много пухкаво и много наподобяващо на кроасани.  Така оформената платка я измерих със сантиметър и разделих на ленти по 3 см. или по 4 см по избор. Разрязва се лентата и се прегъва по средата, след това се усуква с ръцете и се оформя кръгче, като се захващат двата края с пръсти.  Гевречето е готово и се поставя в тавата върху хартия за печене.
Готовите гевречета се намазват с жълтъка, посипват се със сусам и маково семе.
Пече се на 180 градуса за около 30 минути.
https://tanya-www.blogspot.com/










Коментари

Популярни публикации