ШОКОЛАДОВ ШИФОН С ШОКОЛАДОВА ГЛАЗУРА


3 - яйца на стайна температура
170 г - кристална захар
1 ч . л - екстракт ванилия
80 мл - олио
100 мл - гореща вода
150 г - разтопен шоколад
125 г - гръцко кисело мляко
220 г - универсално брашно
30 г - картофено нишесте
шипка - сол 
15 г - високомаслено какао
1 ч . л . бакпулвер
около 70 г + 1 ч . л олио - разтопен шоколад за глазура
за поръска - смлени леко запечени лешници
Фурна - 175 градуса
Кръгла кейкова ребрована форма добре намаслена с парче масло и леко покрита с брашно, 22 - 24 см

Яйцата, ванилията и захарта се разбиват,  докато удвоят обема си, около 5 - 7 минути. Добавя се на струйка олиото при непрекъснато разбиване на ниска скорост на миксера, следва киселото мляко, разтопения шоколад и се разбива за кратко. Над купата се пресява брашното, нишестето, солта и бакпулвера и всичко се разбърква с шпатула, докато се уеднаквят съставките. Сместа се изсипва в подготвената форма.
Пече се на 175 градуса за около 40 - 45 минути или до суха клечка поставена в средата.
Изважда се, изчаква се за около 15 минути и се освобождава от формата   и напълно се охлажда.
Разтопява се 70 г шоколад на водна баня и след като се охлади до стайна температура се излива равномерно върху кейка. Посипва се с малко запечени натрошени лешници.
https://blog.cookaround.com/cucinareecomeamare/




Коментари

Популярни публикации