ЩРУДЕЛ СЪС СИНИ СЛИВИ


С тези разкошни малки плодове, сините сливи, може да се приготвят много сладкиши, както съм и показала в блога си. До момента само не бях приготвяла щрудел със сини сливи и ето че и това сътворих. Рецептата съвсем сама си я измислих, разбира се, че е на основата на щрудел с ябълки. Получава се разкошен щрудел с лека киселинна нотка, ухаещ на канела и карамелизирана захар. За първи път го правя, но няма да е за последен.
1 пакет кори - 500 г
1 кг - сини сливи
2 с . л - лимонов сок
3 с . л - светло кафява  захар
50 мл - сухо бяло вино
50 г - масло за сливите
120 г - разтопено масло за корите и намазване на щруделите
1 с . - царевично нишесте
2 шепи - нарязани орехи
шепа - стафиди
ванилия
1 ч . л - канела на прах
Фурна - 190 градуса
Плоска тава покрита с хартия за печене
Сливите се почистват от костилката и се разделят. Изсипват се в дълбок тиган , посипват се с лимонов сок и захарта. Оставят се при разбъркване да пуснат малко от сока си и захарта да се разтопи.  Оставят се до момента в който захарта започва да се карамелизира. Изсипва се  виното  и веднага се поднася запалена клечка кибрит , за да фламбира. Това не е опасно, виното е прекалено малко,  за да се получи неприятен инцидент. След като огъня загасне се прибавя маслото и се оставя да се разтопи при разбъркване, следват и стафидите.  Оставят се на умерен котлон да омекнат, но не и да станат на каша, нека да се виждат определените за случая плодове. Прибавя се разтвореното в малко вода нишесте, разбърква се, докато лъжицата остави диря по дъното на тигана. Свалят се от котлона, добавя се ванилията , канелата и нарязаните орехи, разбърква се и се оставя да се охлади до стайна температура.
Отварят се корите . Първата кора се  покапва с разтопено масло (120 г ), похлупва се с втора кора, която също се покапва с масло и трета кора също покапана с масло. В по тясната страна на корите се поставя плънка около  3  с . л разпределя се по дължина. Завива се рехаво руло, като външните страни  на кората се прибира навътре, за да не изтече плънката и се подрежда в тавата за печене. Следват по същия начин и следващите кори и плънка. 
Подредените  щрудели се намазват с останалото масло.
Пече се на 190 градуса  за около 30 - 40 минути или до хубаво златисто.
Изваждат се , охлаждат се и се посипват с пудра захар.



Коментари

Популярни публикации