СЛАДКИШ СЪС СИНИ СЛИВИ ОТ ВЕСТНИК НЮ ЙОРК ТАЙМС

Започнат ли да се появяват сините сливи на пазара, като че ли лятото започва да си отива, такова ми е чувството, не зная , може и да не съм права. Започват се едни сладка, къде варени, къде печени във фурна и разбира се,  така разкошните сладкиши с този много сладък плод, сини сливи. Не знам защо но не харесвам сладка от сини сливи, няколко години правих и така си и останаха, незапочнати, но сладкиш със сини сливи много обичам, така и тук


Рецептата наистина е публикувана във вестник Ню Йорк Таймс преди повечко години и става любима рецепта на многото американски домакини. В интерес на истината , това е един много семпъл сладкиш, но и  много приятен, с умерена доза сладост, винаги може да се увеличи захарта, но точно това на мен ми харесва, усеща се киселинността на сините сливи и най -вече ухае много приятно на канела.
Фурна - 180 градуса.
Кръгла форма с ринг 22 - 24 см. намаслена и покрита с хартия за печене.
500 г - сини сливи
120 г - масло на стайна температура
120 г - универсално брашно
2  - яйца L стайна температура
150 г - кристална захар
щипка сол
1 ч . л - бакпулвер
за поръска на плодовете - 20 г - кафява захар и 1 ч . л канела 



Плодовете се почистват от костилките.
В купа с миксер се разбива маслото , щипката сол и захарта за около 7 - 8 минути, да стане като крем. Прибавят се едно по едно яйцата и много хубаво се разбива,  докато захарта се стопи. Това разбиване ще предаде пухкавост на сладкиша. Следва пресятото брашно с бакпулвера и отново се разбива,  само докато се приеме.
Кейковото тесто се изсипва във формата, разпределя се. Отгоре се подреждат разполовените сини сливи. Поръсват се с кафявата захар смесена с канелата.
Пече се в затоплена на 180 градуса фурна за около 40 - 45 минути, или до суха клечка поставена по средата на тестото.
Изважда се, охлажда се за 15 минути и се  минава по външната страна на формата с остър нож, защото по всяка вероятност  крайните сливите са залепнали  от изтичащите им сокове, така ще се освободи и ще се откопчае добре ринга.
Охлажда се напълно и се посипва малко пудра захар.
https://www.youtube.com/watch?v=WapiJZFfqxo





Коментари

Популярни публикации