ВИТИ БАНИЧКИ С ЯЙЦА И СИРЕНЕ


Видят тази рецепта при Ралица Николаева и на външен вид много ми хареса. Не мога да кажа, че съм голям майстор на разточените кори, но все пак умея да разточвам и една вечер скочих и ... и ги направих.  Наистина се получават разкошни домашни разточени вити банички, но е важно да се знае, че все пак се изисква  време, малко повече време за да се приготвят. 
600 мл - прясно мляко
4 с л .  - олио
1 - яйце L
1 равна с . л - сол
500 г - брашно Манитоба
500 г - универсално брашно +/- 200 г
ПЛЪНКА
6 - яйца М
400 - сирене
125 г - разтопено масло
50 мл - олио
за намазване на баничките
1 - яйце + 1 с . л . прясно мляко + 1 с . л -  олио


Както съм посочила брашното може да варира с 200 г. В рецептата е посочено 1.2 кг брашно, но при мен беше точно 1 кг. Може би защото аз измесвам основно в стационарен миксер, може би защото ползвам два вида брашно по собствено усмотрение, което не е задължително, рецептата е за универсално брашно,  но така или иначе брашно повече от 1 кг не съм добавяла, това беше напълно достатъчно.
Фурна 190 градуса
Две плоски тави покрити с хартия за печене.
Брашното се пресява.
Маслото се стопява заедно с олиото.
За плънката се разбиват яйцата, прибавя се натрошеното сирене.

В купата на миксера се счупва яйцето, добавя се прясното мляко, олиото, солта и се разбива с телена бъркалка. Поставя се куката за измесване на тежко тесто и се прибавя брашното на три пъти, при непрекъснато разбъркване. След като се е оформила топка и се е отделило от стените на купата се изважда, тестото е готово измесено. За точно размерване се претегля на кантар, при мен беше 1680 грама,  и се дели на 12  части, всяка по 140 грама. Оформят се хубави топчета , покриват се с фолио и се оставят за 30 минути, да се развие глутена.
Всяко топче се разточва в кръг  посредством точилка върху  брашно. Разточва се възможно най тънко, така че да се чете вестник през тестото, или това са около 3 разтворени длани. Поръсва се с 3 - 4 с . л мазнина и се разпределят около 3 - 4  с . л . от плънката. Кората се завива на рехаво руло и се навива малко по -рехаво на охлюв. Поставят се в тавата с малко разстояние едни от други, защото те ще се подуят по време на печенето. Намазват се с разбитото яйце с прясното мляко и олиото. 
Пече се в затоплена фурна на 190 градуса за около 45 - 50 минути, или до хубаво златисто.
https://hitrinibg.com/




Коментари

Популярни публикации