КЕЙК - ТОРТА С РИКОТА И ШОКОЛАД
Рецептата е от италианската кухня за кейк - торта с рикота. Много е приятен, влажен, но е по скоро "кухен" десерт, не е нещо необичайно, но с чаша сутрешно кафе е идеален за закуска.
ШОКОЛАДОВО ТЕСТО
3 - яйца L, стайна температура
180 г - светло кафява захар
120 мл - олио
35 г - високомаслено какао
90 мл - прясно мляко на стайна температура
380 - 400 г универсално брашно
10 г - бакпулвер
1 пакетче - ванилин
КРЕМ С РИКОТА
250 г - рикота
70 г - кристална захар
1 - яйце L
С телена бъркалка се разбиват яйцата , захарта, следва олиото, прясното мляко и какаото. Разбива се до еднородна смес Разбира се, че може да се ползва и миксер за още по голямо удобство. Добавя се брашното с бакпулвера и отново се разбива. За този десерт е от значение шоколадовото тесто да стане тежко и гъсто, затова е дадено брашното в интервал от +/- 20 грама. При мен сместа стана точно гъста и тежка с 380 г брашно.
Сместа се изсипва в намаслена и леко покрита с брашно кръгла форма 20 - 22 см без дупка по средата.
За крема с рикота се разбива рикотата до гладкост заедно със захарта, прибавя се и яйцето. Сместа се изсипва по средата върху шоколадовото тесто, разпределя се.
Пече се на 180 градуса за около 45 - 50 минути или до суха клечка.
Изважда се, охлажда се за 15 минути и се оставя да се охлади напълно върху решетка.
Забележка: за да може добре да се разпредели шоколадовото тесто препоръчвам формата за печене да бъде 22 см, и отгоре се изсипва крема с рикота за да има възможност по -добре да се подуе и разцепи кейка. Моята форма беше 20 см и съответно беше и по-дълго печенето и малко по трудно се разцепи,/ отвори отгоре. Това е само като съвет.
https://www.fattoincasadabenedetta.it/
Коментари