КИФЛИТЕ НА НАШЕТО ДЕТСТВО

 

Съвсем обикновена рецепта за вид козуначени кифли с плънка по избор. Много приятни и в продължение на 3 -4 дни при добро съхранение в найлонов плик, или кутия с капак се запазват меки  и вкусни.  Много са хубави и подходящи за закуска с чаша топло  какаово мляко. Рецептата е удобно да се раздели на две части, защото от това количество излизат много бройки, около 20 - 22 кифли. Може съвсем спокойно да се работи с планетарен миксер, така като й съм ги работила, за удобство. Брашно не е необходимо повече да се добавя, даденото по количество е напълно достатъчно. 


4 -  яйца L
200 г - кристална захар
200 г - кисело мляко
125 г - масло ( по рецепта е мас, но тъй като в моята кухня този продукт никога не е присъствал и няма и да присъства  съм го заменила с масло).
11 г - суха мая,  или 42 г свежа
1 ч . л - сол
настъргана кора от 1 лимон
1 пакетче - ванилин
125 мл -  швепс портокал
50 мл - топло прясно мляко
1.250 г - универсално брашно
за намазване на кифлите
1 - яйце
за поръсване - кристална захар
за пълнеж - мармалад, нутела или  сладко по избор

В топлото мляко се разтваря маята с 1 ч . л захар и малко брашно. Оставя се настрана да шупне.

Разбиват се яйцата с вилица и към тях се прибавя останалата захар, шупналата мая,  ванилията, швепса, половината разтопено масло, киселото мляко, настърганата кора от лимон. Всичко се разбърква. Към сместа се прибавя по малко от пресятото брашно заедно със солта. Замесва се тесто , като по малко се добавя останалата част от разтопеното масло. Оформеното меко и еластично тесто се поставя в леко намаслена купа с масло , покрива се и се оставя да втаса за около 1.30 минути.

Втасалото тесто се дели на парчета по 100 г всяко, които се оформят на топчета. За да не съхне тестото се намазват с малко олио. Всяко топче с точилка се разточва в елипса, около разтворена педя. От едната страна се поставя мармалад/ сладко /нутела по избор и се завива на руло. Всяка оформена кифличка се подрежда в плоска тава покрита с хартия за печене. Готово оформените кифли се оставят отново да втасат за  15 - 20 минути. 

Намазват се с разбито яйце и се посипват обилно с кристална захар.

Пече се в затоплена фурна на 180 градуса за около 20 минути, или до хубаво златисто.




Коментари

Популярни публикации