СУТЛЯЧ НА ФУРНА , ИЛИ ТУРСКО МЛЯКО С ОРИЗ ЗАПЕЧЕНО НА ФУРНА


 

В моята кухня като десерт много се харесват кремовете, точно млякото с ориз е вид крем. Приготвяла съм най-различни рецепти с ориз, с много жълтъци, така го приготвят италианците и го наричат пудинг с ориз, ориз по индийски с много  белени бадеми и имах желанието да приготвя  и в турски вариант. Рецептата я видях при "Щипка серотонин", силно уважавана дама от мен и си "открадвам" понякога някои от рецептите й. Представям мой вариант на този приятен крем, като от мен съм добавила канела за аромат и лимонова кора, но това е само по избор.

около 120 г - кръгъл ориз
3 ч . ч - вода . При мен това са около 400 мл
1 л - прясно мляко
1 пръчка - канела
2 пълни с. л. - царевично нишесте
1 яйчен - жълтък
200 г - кристална захар
1 пакетче -  ванилова захар
изрязана кора от 1 лимон
шамфъстък за поръска - по избор и наличност

В дълбока тенджера се изсипва ориза предварително измит под течаща студена вода. Добавя се водата, захлупва се с капак  и се оставя на умерен котлон да се свари, докато омекне и да е поел изцяло водата при периодично разбъркване.  Добавя се прясното мляко , пръчката канела, и изрязаните цели лимонови кори, по късно след като пуснат ароматите си ще се отстранят. Оставя се на умерен котлон за около 15 минути, докато леко се сгъсти. Изваждат се корите от лимона и пръчката канела.

В 100 мл студена вода се разтваря нишестето заедно с жълтъка. Разбърква се добре и се изсипва на струйка при ориза при разбъркване . Оставя се на умерен котлон за около 10 - 15 минути, като не се забравя разбъркването. Добавя се захарта, ваниловата захар, разбърква се непрекъснато и след 5 - 7 минути се сваля от котлона.

Готовият сутляч се разпределя в купички и се поставя на водна баня , като водата за водната баня се налива гореща.

Пече се на 190 градуса за около 20 - 25 минути,  или докато се запече приятно и образува запечена коричка.

Изважда се от фурната, леко се охлажда и се посипва по избор със  смлян шамфъстък. Може да се остави в хладилник за да се сгъсти още, но аз го предпочитам приятно топъл.

https://www.facebook.com/shtipkaserotonin/posts



Коментари

Популярни публикации