СОЛЕНКИ 1:1:1

250 - универсално брашно
250 - масло на стайна температура
250 г - сирене Халуми
1  1/2 ч . л - сол
яйце за намазване  и сусам и маково семе за поръска

За уточнение, че сиренето по рецепта е бяло обикновено краве сирене, но тъй ката аз обичам да работя някои рецепти, които са подходящи, избирам сирене Халуми. Сиренето Халуми е напълно безвкусно, ако не е под топлинна обработка. Моето беше само с пикантни подправки и затова съм добавила 1 1/2 ч.л. сол, така че е въпрос на вкус и количеството сол може напълно да варира.

В купа се изсипва брашното, настърганото сирене и маслото на кубчета. Размесва се добре, докато се оформи меко тесто. Не се добавя повече брашно. Изважда се от купата и се завива във фолио. Оставя се в хладилник за 30 - 40 минути.

Тестото се дели на две части , за удобство, като едната част отново се прибира в хладилник. Разточва се върху малко брашно с дебелина около 3 - 4 мм. Отстрани се изравнява и се нарязва на ленти около 1.5 см ширина. Нарязват се на желана дължина. Подреждат се в тава застлана с хартия за печене. По същия начин се разточва и другото парче тесто.

Соленките се намазват с разбито яйце и се поръсват със сусам и маково семе, или ким, по избор е.

Пече се в затоплена на 180 градуса фурна за около 15 минути или до златисто.

Изваждат е от фурната и се оставят да се охладят напълно в тавата, тъй като са много крехки и лесно се разчупват,  докато са топли.



Коментари

Популярни публикации