ТОРТА - ПАНДИШПАНЕНО ТИРАМИСУ

Тази рецепта е за една невероятно добра торта, която всеки може да приготви за близките си през цялата година. Елегантен десерт състоящ се от 4  пандишпанови платки напоени с кафе и вино Марсала и с лек пухкав крем от сметана и маскарпоне. Една от най-лесните торти , но с перфектен вкус. Може да се сервира охладена, но може и веднага са се разреже. Приготвя се с олио, това е важно уточнение, и затова блатовете са влажни и сочни. 

Тази торта не се приготвя с бишкоти!

ВАНИЛОВ ПАНДИШПАН
5 - яйца, разделени на жълтъци и белтъци
200 г - кристална захар, разделена на 2 по 100 г
1 ч . л - ванилия екстракт
120 мл - олио
120 мл - газирана вода
250 г - брашно за торти и сладкиши
10 г - бакпулвер
щипка - сол
СИРОПИРАНЕ
240 мл - кафе еспресо на стайна температура
30 мл - вино Марсала
КРЕМ МАСКАРПОНЕ
750 г - маскарпоне
480 мл - сметана 30 - 35 %
120 г - пудра захар
2 ч . л - ванилия екстракт
ДЕКОРАЦИЯ
100 г - бял куверюр
високомаслено какао за поръска

Фурна - 170 градуса

Тортена форма с d - 20 см с хартия на дъното и вдигнати стени от хартия около 12 - 13 см. височина, от дъното на формата. 

Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.  В купа се смесват жълтъците , ванилията и 100 г кристална захар. Разбиват се с миксер на висока скорост, докато увеличат двойно обема си. Прибавя се на струйка олиото, а след това и газираната вода. Разбива се за кратко. 

В голяма купа се разбиват белтъците и солта, да се разпенят добре,  за около 1 - 2 минути. На порции се прибавя останалата кристална захар и се разбива до твърди върхове. 1/3 от разбитите белтъци се прибавя към жълтъчната смес и внимателно се разбърква с телена бъркалка. Цялата смес се изсипва при белтъците и разбъркване с бъркалката продължава, докато се оформи еднородна смес.

Над купата през цедка се прибавя на три порции брашното с бакпулвера и внимателно с телена бъркалка се разбърква. Внимава се да не спадне обема на сместа. Така готовата смес се изсипва в подготвената форма.

Пече се на 170 градуса за около 50 до 60 минути или до суха клечка поставена по следата. Трябва да се има предвид, че пандишпанът  много се надува, затова са и високите стените  от приготвената  хартия.

След като е напълно изпечен не се изважда от фурната, а вратичката се подпира с дървена лъжица и се оставя вътре за 15 - 20 минути, така няма да спадне.

Изважда се от фурната, охлажда се за около 10 минути и се освобождава формата, отстраняват се хартиите, също и от дъното. Оставя се да се охлади напълно върху решетка. Този пандишпан, след като е напълно охладен може да се завие в свежо фолио и да се приготви тортата на следващия ден.

КРЕМ МАСКАРПОНЕ 

В голяма купа с миксер се разбива маскарпонето, заедно с пудрата захар.

В купа се разбива добре охладената сметана до твърди върхове. Прибавя се на порции към маскапронето и се разбива до напълно гладка смес.

СГЛОБЯВАНЕ

Охладеното еспресо се смесва с виното Марсала.

Пандишпанът се разрязва на 4 платки. Поставя се една платка върху поднос и много добре се напоява с кафеената смес,  посредством четка. Платката , а и другите платки трябва напълно да са покафенели от кафето. Отгоре се разпределя крем от маскарпоне, поръсва се с какао.  Поставя се нова платка, и отново се напоява добре с кафето и следва крем с маскарпоне, поръсва се с какао,  така до последната платка, като точно при нея дъното и трябва да е отгоре, напоява се с кафе, но НЕ се поръсва с какао  и се разпределя крем, като сега вече се захващат и стените на самата торта, но не много обилно, нека да е тънък пласт.  Посипването на какао между платките не е задължително, но аз го харесвам, защото придава интензивен вкус на шоколад. В много италиански рецепти това посипване с какао  между блатовете с бишкоти го има  и италианските кулинари го предпочитат и препоръчват, но всичко е въпрос на вкус и усещане. Така намазана се оставя в хладилник за 15 - 20 минути. Изважда се и отново се намазва  вече по обилно с крем с маскарпоне отвсякъде.

Основата на тортата се декорира с шоколадови стружки. Така приготвена се оставя за 1 час в хладилник.

ДЕКОРАЦИЯ



През това време може да се приготви декорацията от бял шоколад

Разтопява се 70 грама шоколад на водна баня. Сваля се от огъня и се прибавят останалите 30 г нарязан бял шоколад,  така той ще темперира правилно шоколадовата смес. Сместа се изсипва върху парче хартия за печене и с шпатула се разнася тънък слой, може да се ползва и сервизен нож. Така приготвена шоколадовата платка се оставя в хладилник , но само за 10 минути. Изважда се и с метален ринг, един по голям и друг по-малък се нарязват кръгчета. Не се отстраняват , а отново се оставят в хладилник за да стегнат напълно и лесно след това ще се освободят.

След час тортата се изважда, напудря се с хубаво с какао, но само отгоре. 

От останалия крем с маскарпоне се оформят през пош с кръгъл накрайник топчета, които се поставят в едната страна на тортата, като малка декорация. Между тях се забождат кръгчета от бял шоколад, като се редуват, едно голямо, едно малко.

Тортата Пандишпанено  Тирамису е готова са сервиране.

https://www.homecookingadventure.com/








Коментари

Популярни публикации