КЮФТЕТА В МЛЕЧЕН ЛИМОНОВ СОС


 500 г - телешка кайма
1 - яйце L
1 глава -лук
1 ч . л - сол
1/2 ч.л - смлян черен пипер
1 с . л - наситнен магданоз
щипка - суха чубрица
2 с . л - ориз Басмати
2 - 3 с . л -брашно за овалване на кюфтетата
струйка зехтин
БУЛЬОН
2 - моркова
1 стрък - селъри
1/2 ч . л - сол
1 малка главичка - лук разрязан на 2
струйка зехтин
СОС
3 с .л - брашно
80 г - масло
4 - яйчени жълтъка
300 г - кисело мляко
сок от 1/2 лимон
настъргана кора от половин лимон
1/2 ч . л - смлян бял пипер
по избор  - щипка индийско орехче

Измива се добре ориза под студена вода, отцежда се.

В купа се смесва каймата, яйцето, лука, чубрицата, магданоза, подправя се със сол  и черен пипер, струйка зехтин и се омесва добре. Добавя се ориза и отново се омесва добре.  Завива се с фолио и се оставя в хладилник за 15 - 20 минути.

На котлон се поставя дълбока тенджера и се сипва около 1.5 L вода. Прибавят се зеленчуците и се оставя да кипне. Докато се изчаква се изважда каймата и се оформят кюфтенца с малка сладоледена лъжица, за да са равни по размер , около 3.5 см е лъжицата. Овалват се в брашно, изтупват се и след като водата е завряла се пускат внимателно. Оставят се на умерен котлон за около 30 минути . След като са готови се изваждат с решетъчна лъжица в подходяща чиния, покриват се и се оставят настрана.

В тиган с незалепващо покритие се разтопява маслото и се прибавя брашното. Разбърква се добре да поеме маслото и да промени цвета си до сладко бежово при непрекъснато разбъркване с дървена шпатула. Усеща се че е готово и по приятната миризма,  която се разнася от брашното. Прибавям и щипка смяно индийско орехче.  С голям черпак се налива от бульона и се разбърква енергично, за да не се образуват бучки. Следва нов черпак и разбъркване.  Трябва да се получи рядка хомогенна смес.

В купа се разбиват яйцата и киселото мляко до гладка смес. Прибавя се към соса при постоянно разбъркване. Добавят се кюфтенцата към соса и се оставят на слаб котлон да покъкри за около 10 минути при периодично разбъркване. Малко преди да се свали от котлона се добавя лимоновата кора и лимоновия сок, разбърква се и се сваля от огъня.

Поръсва се с наситнен магданоз, смлян черен пипер и се сервира веднага, като може да се прибави и парче сварен морков.

http://angellovescooking.blogspot.com/2011/07/meatballs-in-yogurt-lemon-sauce.html




Коментари

Популярни публикации