КРЕМ БРЮЛЕ - КЛАСИЧЕСКИ ФРЕНСКИ ДЕСЕРТ С ВАНИЛИЯ И КАРАМЕЛИЗИРАНА ЗАХАРНА КОРИЧКА

Крем Брюле е известен на френските кулинари още от 1691 година. Винаги е пример за класически деликатен десерт. Приготвя се лесно и с малко продукти. Основата е изпечен яйчен крем  с крехка кора от карамелизирана захар.

200 г - кристална захар
6 - яйчени жълтъка L
600 мл - сметана 35%
шушулка ванилия
щипка сол
захар за карамелена коричка

Яйцата се разделят. 

Жълтъците се разбиват със захарта, ванилията и щипката сол,  до плътен крем, който трябва да пада на панделка от бъркалките. ( Белтъците се запазват за друга рецепта. може и да се замразят във фризер). 

Сметаната се загрява на котлон до точка на кипене. Започва да се излива  при разбитите жълтъци на малки порции, като се разбърква  енергично с телена бъркалка. 

След като е добавена цялата сметана сместа се прецежда през цедка.

Готовата прецедена смес се налива в огнеупорни купички. 

Подреждат се в голяма тавичка за печене, като на дъното й се постави кърпа,  а върху нея се подреждат купичките.

Налива се гореща вода до половината на купичките.

Пече се в затоплена на точно 140 градуса за точно 30 минути.

Изважда се от фурната и се оставят купичките да се охладят до  стайна температура. Изваждат се от водната баня.

Оставят се напълно да се охладят на стайна температура, а след това се оставят за около 1 час в хладилник, но не е задължително.

Преди да се поднесе  крема отгоре с малка чаена лъжичка се посипва тънък пласт кристална захар, без да се стига до края. С горелка се минава върху захарта , за да се превърне в карамел. Оставя се за 2 - 3 минути да се стегне и се поднася. 

http://www.recipe30.com/creme-brulee.html/




Коментари

Популярни публикации