КРЕМ БРЮЛЕ - КЛАСИЧЕСКИ ФРЕНСКИ ДЕСЕРТ С ВАНИЛИЯ И КАРАМЕЛИЗИРАНА ЗАХАРНА КОРИЧКА
Крем Брюле е известен на френските кулинари още от 1691 година. Винаги е пример за класически деликатен десерт. Приготвя се лесно и с малко продукти. Основата е изпечен яйчен крем с крехка кора от карамелизирана захар.
Яйцата се разделят.
Жълтъците се разбиват със захарта, ванилията и щипката сол, до плътен крем, който трябва да пада на панделка от бъркалките. ( Белтъците се запазват за друга рецепта. може и да се замразят във фризер).
Сметаната се загрява на котлон до точка на кипене. Започва да се излива при разбитите жълтъци на малки порции, като се разбърква енергично с телена бъркалка.
След като е добавена цялата сметана сместа се прецежда през цедка.
Готовата прецедена смес се налива в огнеупорни купички.
Подреждат се в голяма тавичка за печене, като на дъното й се постави кърпа, а върху нея се подреждат купичките.
Налива се гореща вода до половината на купичките.
Пече се в затоплена на точно 140 градуса за точно 30 минути.
Изважда се от фурната и се оставят купичките да се охладят до стайна температура. Изваждат се от водната баня.
Оставят се напълно да се охладят на стайна температура, а след това се оставят за около 1 час в хладилник, но не е задължително.
Преди да се поднесе крема отгоре с малка чаена лъжичка се посипва тънък пласт кристална захар, без да се стига до края. С горелка се минава върху захарта , за да се превърне в карамел. Оставя се за 2 - 3 минути да се стегне и се поднася.
http://www.recipe30.com/creme-brulee.html/
Коментари