ПЪЛНЕНИ КАРТОФИ

Рецептата е за ценители на постните ястия, така каквато съм аз, обичам най-различни постни ястия. Не че не хапвам и месо, но предпочитам нещо постничко и то най-вече за вечеря. Всички , убедена съм, че сте приготвяли пълнени  картофи, но тази рецепта , ако я приготвите ще ви изненада с вкус, аромат и ще си вземете още по един пълнен картоф. Продуктите са толкова елементарни, че аз на шега  започнах да я приготвям, като мислих , че от това нищо няма да излезе, излъгах се, рецептата е прекрасна и е от един прекрасен кулинар на много високо ниво, такъв,   на който трудно му се изпълняват рецептите. Всичко до момента, което съм приготвяла от него, а то е малко, защото Bruno Albouze е труден кулинар, сложен и като техника и като възможности, е било с превъзходен резултат. 

1 кг -  картофи, или 6 бр големи картофа горе-долу с един размер.
1.5 кг - сол за печене
ПЪЛНЕЖ
100 г - червен лук -шалот
200 г - лук, обикновен
250 г - моркови
25 г - масло, или  пълна супена лъжица
струйка -  зехтин Екстра Върджин
500 г - домати рома, или 300 г домати от консерва на кубчета 
шепа - босилек
щипка - две- мащерка
щипка - две розмарин
1 ч . л - смлян черен пипер
сол - на вкус

Фурна - 160 градуса

Тавичка за печене  застлана с хартия за печене и  посипана със сол за печене. Не разполагам със сол за печене, затова съм ползвала обикновена сол, около 1 кг. Нека да има хубаво застлан пласт сол, равномерно разпределен.

Червения лук и обикновения се нарязват на тънички филийки.

Морковите са нарязват на съвсем дребни кубчета. Тъй като аз съм припрян човек, това нарязване на съвсем дребно ще ме изнерви, затова се изхитрих малко и морковите се сложих в блендер и на принципа на СТАРТ- СТОП бутона ги доведох до съвсем дребни кубчета, това е само като съвет. Не успях да намеря домати Рома, затова ползвах домати на кубчета от консерва, като ги отцедих предварително през цедка.  Ако се ползват свежи домати , то се изрязва само около  3 мм от страните на домата, външната му част ,  пулпата, сърцевината,  не се ползва, тя може да се превърне в хубава салата. Страните на домата се нарязва  на дребни кубчета.

В широк тиган се слага маслото,  да се разтопи заедно със зехтина.  Прибавят се морковите и лука, добре се разбъркват и се оставят на умерен котлон за 8 - 10 минути при периодично разбъркване. Подправят се със сол и смлян черен пипер. След 8 - 10 минути се добавят и доматите, заедно с наситнен босилек, розмарин и мащерката и се добавя още малко смлян черен пипер. Разбърква се добре и се оставя на умерен котлон за още 5 - 7 минути. Сваля се от котлона и се оставя настрана.

Картофите се измиват  с четка под течаща вода. Подсушават се.  Не се обелват! С върха на ножа се отбелязва голям овал. Разрязва се и получената вдлъбнатина се изстъргва с чаена лъжичка. Не е трудно, лесно става, но се внимава да не се  разчупи картофа. Добре се издълбава, нека да има големичка и дълбока дупка. Тази образувала се дупка се накапва със зехтин , по 1/2 ч . л  и се добавя малко сол и смлян черен пипер и  щедро се напълва с плънката от лук и моркови, нека да има връх.

Подреждат се така приготвените картофи  в тавичката върху солта.

Пече се на 160 градуса за около 1 - 1.30 ч. , или докато картофите са напълно омекнали. Ако започне за прегаря плънката се покрива с алуминиево фолио.

След като са готови се изваждат от фурната, за кратко, около 10 минути се охлаждат и се сервират, като се поръсват с наситнен  босилек, или магданоз, по избор,  и малка струйка зехтин.

https://brunoalbouze.com/recipes/





Коментари

Популярни публикации