ОТЛИЧНА ИТАЛИАНСКА ШОКОЛАДОВА ТОРТА С РИКОТА И ШОКОЛАДОВИ КАПКИ

Наистина е отлична торта. Това не е детска торта, защото няма детска украса, но е подходяща за всякакви празници,  също  и за идващите  коледни празници.  Приятно се усеща какаото и шоколада, ненатрапчиво сладка е, което и е плюс и най-вече лесно се работи. Ще допълня и снимки, как точно се оформя, те не са с добро качество, много съжалявам за което,  защото е сложно хем да оформям, хем да снимам с леко изцапаните си ръце.

200 г - какаови бисквити, натрошени с точилка
КАКАОВО ТЕСТО
300 г - брашно за сладкиши и торти. ( Ако не се разполага с такова брашно, въпреки че вече може лесно да се намери и закупи, ще се работи с  универсално брашно.)
2 - яйца L
100 г - кристална захар
80 мл - слънчогледово олио
15 г - висококачествено какао
8 г - бакпулвер
1 пакетче суха - ванилия
щипка - сол
РИКОТА КРЕМ
750 г - рикота
180 г - кристална захар
150 г - шоколадови капки
настъргана кора от 1 голям портокал

РИКОТА КРЕМ
В голяма купа се изсипва рикотата, разбърква се с шпатула до крем и се добавя портокаловата кора, захарта  и шоколадовите капки.  Добре се разбърква и купата се оставя в хладилник до ползването й.
КАКАОВО ТЕСТО
В купа се изсипва брашното, добавя се пресятото какао, солта, бакпулвера  и ванилията. Разбърква се с телена бъркалка, до уеднаквяване. Прави се малко кладенче и там се счукват яйцата и се разбърква с вилица, Добавя се олиото на струйка, като разбъркване продължава с вилицата,  като се поема и от брашното и следва захарта. В един момент вилицата се отстранява и  се омесва с ръка в самата купа . Тъй като има добавено какао, а то винаги подсушава прекалено много сместа, за да може да се събере може да се добави половин ч . л прясно мляко, то ще спомогне да стане тестото еластично и меко. Получава се перфектно меко тесто, което се изважда от купата и се омесва върху плот, за не повече от минута.. Тестото се покрива с фолио и се оставя настрана.
Подготвя се кръгла форма с d 26 - 28 см, моята форма е 26 см като се покрива с хартия за печене, но така, че да има и борд от хартията, колкото е височината на формата. Това че ще има на няколко места гънки не е притеснително. 
От тестото се отделя 3/4, а друга част отново се завива във фолиото, тя ще служи по-късно за капаче на тортата. 
Изважда се хартията от тавичката и се намаслява много тънко с олио, посредством парче домакинска хартия. Отгоре се поставя тестото и се разточва толкова колкото е голяма хартията, от край до край. Дебелината трябва да е около 3 мм, тънко е. Така разточено се връща в тавата и внимателно с пръсти първо се оформя дъното, а след това се оформя и борда, който е залепен  по хартията. По всяка вероятност на места ще бъде сгънат, малко смачкан, но това не е притеснително за момента. набожда се с вилица. 


Отгоре са разпределят 100 г натрошени какаови бисквити. Не е необходимо бисквитите да са перфектно натрошени, може да има и малки парченца. Върху бисквитите се изсипва крема с рикота, разпределя се с шпатула. Поръсва се с останалите 100 г натрошени бисквити, но един пръст по навътре от крайните стени. Много внимателно тестото от борда се отлепя, на места то е отлепено от хартията и се прибира навътре, върху натрошените бисквити.

Разточва се и останалото парче тесто върху хартия, която също е леко намаслена  с олио,  с d на основата на тавичката. Разточва се тънко, от край до край на хартията. Подпъхват се ръцете под хартията и тестото се обръща върху сладкиша, като капаче. Крайчетата на тестото се подпъхват внимателно с пръсти. Набожда се с вилица на няколко места.


Така приготвен сладкиша  се пече в затоплена фурна на 170 градуса за около 45 - 50 минути.
Изважда се от фурната и се оставя да се охлади в самата тавичка, а след това се обръща върху сервизна чиния.  Декорира се по избор и форми с пудра захар.




Коментари

Популярни публикации