КЬОПООЛУ
В керамична тавичка застлана с хартия за печене се поставят измитите патладжани и чушките. Включва се фурната на 180 градуса и се оставят да се изпекат , докато патладжана напълно омекне. Изваждат се и се прехвърлят в купа, покриват се с капак и се оставят за около 1 час. След това се отцеждат от водата, обелват се и с остър нож се накълцват до паста, но така че да остават малки парченца. Никога не пасирам в блендер патладжаните, не ми харесват, когато са напълно смлени до паста, имам чувството , че се губи очарованието на този прекрасен зеленчук. Към тях добавям и накълцаните чушки и 1 с . л домати от консерва, не повече. Двете скилиди чесън се нарязват на ситно, посипват се със сол, около 1 ч . л и с широката част на ножа се пасират до паста, това става, като се приплъзва ножа върху парченцата чесън. Солта спомага да се превърнат скилидите с паста. Разбира се, че е възможно и да се ползва преса, но този метод на приплъзване на ножа върху чесъна засилва аромата му, разбира се , че не съм го измислила аз, а съм го видяла при много добрите чуждестранни кулинари.
Разбърква се сместа и се налива зехтин, зехтин повечко, патладжаните се обичат със зехтина. Добавя се лимонов сок на вкус, може би около 1 и половина с . л .
Поръсва се с наситнен магданоз.
Коментари