СВИНСКИ ДРОБ ПО СЕЛСКИ


около 600 - 700 г - свински черен дроб
2 големи глави стар - лук
1 - морков
1 консерва - домати
1 червена - чушка
1 ч . л - пушен червен пипер
1/2 ч . л - смлян черен пипер
1 ч . л - сол
щипка - две - суха чубрица
щипка- две - суха мащерка
100 мл - сухо бяло вино
олио за готвене, брашно за овалване
наситнен магданоз за поръска

От предната вечер дроба се натопява в прясно мляко. Оставя се в хладилник за 1 нощ. Прясното мляко ще го направи  крехък. След това се изважда, добре се подсушава в домакинска хартия и се нарязва на средно големи парчета. Поставят се в купа, посипват се с 2 - 3 с. л . брашно и добре се разбъркват. Така се оставя за 10 минути, за да поеме брашното, за да не пръска много по време на пърженето.

Сгорещява се  олиото и се изпържват парчетата дроб , около 2 - 3 минути на страна. С решетъчна лъжица се изваждат. Покриват се с алуминиево фолио, за да се запази топлината им. Оставят се настрана. 

В същата мазнина се прибавя нарязан на филийки лук. Оставя се на умерен котлон да се карамелизира и се прибавят нарязаната чушка на дребни кубчета и моркова. Добавят се и доматите от консерва.  Прибавят се сухите подправки, посолява се със сол , червен  и черен пипер. Разбъркват се добре и се оставят за около 5 минути да се задушават под капак, при периодично разбъркване.

Налива се бялото вино. Оставя се на котлон да продължи задушаването около 5 - 8 минути.

Прибавят се  дробчетата, разбърква се добре и се оставя на умерен котлон,  докато остане само на мазнина, около 5 - 7 минути при периодично разбъркване.

Сваля се от котлона и се поръсва с наситнен магданоз.



Коментари

Популярни публикации