СВИНСКИ ДРОБ ПО СЕЛСКИ
около 600 - 700 г - свински черен дроб
От предната вечер дроба се натопява в прясно мляко. Оставя се в хладилник за 1 нощ. Прясното мляко ще го направи крехък. След това се изважда, добре се подсушава в домакинска хартия и се нарязва на средно големи парчета. Поставят се в купа, посипват се с 2 - 3 с. л . брашно и добре се разбъркват. Така се оставя за 10 минути, за да поеме брашното, за да не пръска много по време на пърженето.
Сгорещява се олиото и се изпържват парчетата дроб , около 2 - 3 минути на страна. С решетъчна лъжица се изваждат. Покриват се с алуминиево фолио, за да се запази топлината им. Оставят се настрана.
В същата мазнина се прибавя нарязан на филийки лук. Оставя се на умерен котлон да се карамелизира и се прибавят нарязаната чушка на дребни кубчета и моркова. Добавят се и доматите от консерва. Прибавят се сухите подправки, посолява се със сол , червен и черен пипер. Разбъркват се добре и се оставят за около 5 минути да се задушават под капак, при периодично разбъркване.
Налива се бялото вино. Оставя се на котлон да продължи задушаването около 5 - 8 минути.
Прибавят се дробчетата, разбърква се добре и се оставя на умерен котлон, докато остане само на мазнина, около 5 - 7 минути при периодично разбъркване.
Сваля се от котлона и се поръсва с наситнен магданоз.
Коментари