МНОГО СПОЛУЧЛИВА РЕЦЕПТА ЗА ЯПОНСКИ ЧИЙЗКЕЙК - JAPANESE SOUFFLE CHEESECAKE


Рецепта за японски чийзкейк съм пуснала в блога си. Много е добра, но намерих още една рецепта,  за още по сполучлив чейзкейк. Специално на мен тази повече ми допада, защото е с минимално  количество брашно, само 10 грама, а това е почти едно нищо, и въпреки това се получи съвършен японски чийзкейк, плътна структура, фина и едновременно ефирна, или е от този род десерти от които захапваш хапка и тя моментално изчезва.

За да се приготви сполучливо трябва да се спазват точните количества на продуктите, а те са най обикновени и ги има във всяка кухня, но най-важното е изпичането, затова следвайте моите инструкции и ще имате превъзходен Японски чийзкейк.

180 г - сирене Филаделфия ( не рекламирам сиренето Филаделфия, но при тази рецепта е по-добре да се ползва, за да има  сигурност в резултата )
30 г - масло
100 мл - прясно мляко
3 яйчени - жълтъка L
10 г - брашно за торти и сладкиши
20 г - царевично нишесте
3 яйчени - белтъка
60 г - кристална захар
1 ч . л - лимонов сок

Фурна - 150 градуса - 30 минути и 110 градуса - 60 минути

Кръгла форма d -  20 см с покрито дъно от хартия за печене и вдигнати стени от хартията във височина общо от дъното на формата 12 - 13 см.

Крем- сиренето, млякото и маслото се поставят  на водна баня. При непрекъснато разбъркване се оставят на умерен котлон,  докато се разтопят и сместа стане напълно гладка. Разбърква се с телена бъркалка. Сваля се от котлона. Оставя се за 5 минути да се охлади и се прибавят жълтъците и се разбива отново с телена бъркалка. Сместа трябва да е с приятен жълт цвят и напълно гладка. През цедка се прибавя брашното и нишестето и се разбърква до пълното им комбиниране. Цялата смес се прецежда през цедка, това действие е задължително, като се ползва шпатула.

Белтъците се разбиват с лимоновия сок,  докато се разпенят много хубаво, за около 2 минути. На три пъти се прибавя захарта при разбиване на висока скорост на миксера. Разбива се до меки върхове. След като са разбити се прибавят към жълтъчната смес на три порции,  като се разбърква внимателно с шпатула, за да не спадне обема.

Готовата смес се изсипва във формата.

Поставя се в по-голяма тавичка , за да се пече на водна баня. Отстрани на тавичката за водната баня се налива гореща вода , която да покрие дъното на основната форма на чийзкейка около 2 пръста.

Пече се в затоплена фурна първо на 150 градуса точно за 30 минути, намалява се температурата на фурната до 110 градуса и се пече за още 60 минути.

По време на печенето чейзкейка доста се вдига, почти до края на високо поставената хартия, и се получава много красив златист цвят, като капаче на кейка.

След като е готов се оставя във фурната на леко отворена вратичка за около 20 - 30 минути, така няма да спадне и ще запази формата си.

Изважда се, освобождава се от формата и се охлажда напълно. Разрязва се на  широки тортени парчета.

https://www.youtube.com/watch?v=7HmyYZ15RrA








Коментари

Популярни публикации