ОРИГИНАЛЕН АНГЛИЙСКИ - BAKEWELL TART



Разкошна английска рецепта за маслен тарт с пълнеж от сладко от малини и богат  и нежен бадемов франджипан.
ОСНОВА
200 - универсално брашно
100 г - студено масло на кубчета
щипка - сол
2 - 4 с . л - ледена вода
ПЛЪНКА
150 г - бадемово брашно
110 г - масло, стайна температура
80 г - кристална захар
2 - яйца L
щипка - сол
15 г - царевично нишесте
1 капка - бадемова есенция
настъргана кора от 1 среден лимон
200 г - конфитюр от малини
филиран бадем
по избор - малко пудра захар
Кръгла форма d 20 см намаслена и леко покрита с брашно, или с поставена хартия за печене на дъното на формата. 
ОСНОВА
В купа се изсипва брашното, маслото на кубчета и щипката сол. С пръсти, или ръчен блендер, се довеждат до трохи. Добавя се ледената вода, но лъжица по лъжица и щом се усети , че тестото може да се събере с ръка  вода повече не се добавя. Образуваното тесто се завива във фолио  и се оставя за 30 - 40 минути, може и повече, може и да се приготви от предната вечер, в хладилник.
През това време се приготвя плънката от франджипан.
В купа се изсипва мекото масло, захарта и се разбива с миксер. Прибавят се яйцата, отново се разбива и се добавя бадемовото брашно, нишестето, бадемовата есенция и настърганата кора лимон. Цялата смес се разбива до получаване на паста. Оставя се настрана.
Охладеното тесто се разточва върху малко брашно, на 3 мм дебелина,  като не се забравя и върху него да се посипе малко брашно, за да не лепи по точилката, на кръг малко по голям от основата на формата за печене. С помощта на точилката се прехвърля във формата, като  първо се оформя дъното с пръсти , а след това и борд с височина около  3 см. Надупчва се с вилица.
|Отгоре се разпределя сладкото от малини, а върху него се разпределя пастата от бадемовия франджипан, заглажда се. По избор, аз имах време,  затова малко си поиграх с останалото тесто от изрезките и си оформих малко цвете. Поспива се с филиран бадем.
Пече се в затоплена фурна на 180 градуса за 5 минути, за да може горещата фурна да грабне масленото тесто и веднага се намалява на 170 градуса за около 40 - 45 минути. При мен печенето беше точно 40 минути. Също така дали е готов сладкиша се познава ,че се е отделил борда от стените на формата.
Изважда се и се охлажда в самата форма, той е много крехък,  докато е горещ. След това се прехвърля върху сервизна чиния. Ако не се го украсили с изрезките от тестото, както аз,  може да се напудри с малко пудра захар, по избор е.





Коментари

Популярни публикации