НАЙ - ХУБАВИЯТ ТИКВЕНИК


 Рецептата я видях по една случайност, първо я отминах, но се върнах и съответно вече я записах, знаех, че ще я приготвя, след като така и е заглавието - "Най-хубавият тиквеник" и наистина е така,  много е хубав. Не става мокър, орехите са сухи, плънката  стои  много добре. По рецепта се приготвя с готови кори, но аз реших този път да точа, е, сто пъти съжалявах. Не че не го направих, но ми отне много време,  то не бе дърпане,  то се "вихрих"  и  с точилката, докато ги направя тънки... .....а цялата кухня стана в брашно и всяка от вас може да си представи какво чистене беше след това, няма да си го причиня скоро време, а и наистина времето ми е ценно. Изписвам рецептата така както е подадена, с едно малко изключение, че към настъргана тиква аз не добавям захар, за да не пусне отново вода, а ръся на всяка кора,  без да променям абсолютно нищо, така й съм я спазила.

1 пакет тънки кори - 400 г
около 1 кг - тиква сурова
2 пакетчета - канела на прах
1/2 ч . л - - сол 
400 г - орехи
150 г - разтопено масло
5 - 7 с . л - мед

Тиквата се почиства и настъргва на едро ренде. Посолява се и се разбърква. Поставя се в гевгир за да се отцеди, за около 10 - 15 минути. След това се изстисква с ръка за да се освободи от останалата течност. Така ще се получи хрупкава плънка , а не подгизнал тиквеник.  Към тиквата се прибавя и 1 пакетче канела на прах и се разбърква.

Маслото се разтопява. Орехите се начукват не прекалено ситно, нека да се усещат.

Взима се една кора и с четка се намаслява навсякъде с разтопеното масло. Покрива се с още една кора, но този път се покапва с разтопено масло. На късата страна на кората се поставя плънка от тиква, около 4 с . лъжици, поръсвам със захар на вкус, при мен това са 2 с . лъжици и върху захарта се поръсва с 1 с. лъжица мед. Завърта се кората на два- три оборота, на руло Целта е да се завие мократа плънка с кора, за да се изолират орехите. Така те няма да се мокрят и да стоят като сварени, а ще се запекат и тиквеникът ще остане хрупкав и подобен на хилядолистен.

След като е завита плънка по останалата свободна  част от кората се поръсва обилно с орехи, канела и малко захар, около 1 с . лъжица.  След това се завива на руло и се подреждат  рулата в тава покрита с хартия за печене. При изпичане захарта ще се карамелизира между орехово-канелената плънка и ще се слее по един вълшебен начин с тиквената баница. Така ще се получи мек и сочен център, а около него ще има много слоеве хрупкавост - перфектен контраст. Останалото масло се намазва върху готовите рула и може да се поръси   още малко захар, но аз не съм поръсвала, защото я поръсвам с пудра захар след като е готова баницата, но  трябва да се знае , че тиквената баница обича захар.  Фурната се загрява на 200 градуса и щом се постави тавата с тиквеника градусите се намаляват до 175 - 180 .Пече се до златисто. След като се извади и се охлади напълно може да се посипе с пудра захар

https://p.facebook.com/groups/344831178868547?__tn__=C-R - Иван Кацаров


Коментари

Популярни публикации