ЗАДУШЕНО ПИЛЕШКО В ЕСТРАГОНОВ СОС

Естрагоновата билка е силно ароматна и много подходяща към пилешко месо. Рецептата е често срещана във френската кухня, която може да се открие в крайпътно ресторантче или в изискан такъв. Ястието е пълно с аромати и добър вкус.  Ако не може да се намери  пресен естрагон се ползва сушен, но е важна , основна съставка и е задължителна, както и конякът/бренди, въпреки че той е за пиене, но в тази рецепта ще предаде разкошен аромат, но винаги може първата глътка да е за нас, за да се пробва. Ползва се добър и читав алкохол, такъв , какъвто ще се поднесе и на гости.

1 цяло пиле, около  - 1.7/8 кг разпределено на 8 порции
2 - моркова
1 стрък - селъри
2 глави - шалот
около 350 мл - пилешки бульон + 1 дафинов лист
2 с . л - брашно
100 мл - коняк/бренди
2 с. л - тъмно балсамико
200 мл - сметана 30%
1.5 с . л - сух естрагон, или връзка пресен
1 ч . л - горчица
сол, смлян черен пипер
2 - 3 с  л  зехтин Екстра Върджин
25 г . масло, или 1 пълна супена лъжица

Пилето се обгорява от всякакви пера, ако има все още такива,  с горелка, или запалена свещ. Нарязва се на 8 порции, заедно с кожата. Поставя се в тенджера с достатъчно вода и 1 дафинов лист. Ако се ползва прясна билка, то се отстраняват листата й, запазват се за по-късно,  а дръжките се завързват с канапче/конец и се поставят в тенджерата, след като е готово сварено  се изваждат, така ще има допълнителен аромат на естрагон, но не е задължително.  Оставя се да ври около 30 мин. Изважда се, бульонът се прецежда. 

На ситно се нарязват зеленчуците, морковите, шалота и селърито. Оставят се настрана.

Парчетата месо се подправят със сол и смян черен пипер и от двете страни. Посипват се с брашното и добре се разбърква с ръка , за да полепне навсякъде.

Голям тиган с обикновено покритие се загряват около 2  - 3 с . л . зехтин. Поставят се парчетата месо с кожата надолу и се запържват до получаване на златиста горичка и от двете страни. Изваждат се . В същата мазнина , като се добавя и маслото се задушават нарязаните зеленчуци. Оставят се на умерен котлон за около 3 - 4 минути при периодично разбъркване. След като останат на мазнина се деглазира с коняка, оставя се за 1 минута и се прибавя балсамикото и се изсипва прецедения бульон. Оставя се на котлона за около 3 минути да ври, и се прибавя пилешкото , но с кожата нагоре. Оставя се за 1 минута. Сваля се от котлона и така приготвено се поставя в затоплена фурна на 180 градуса за около 30 минути.

Изважда се от фурната и се отстранява пилешкото в топла чиния , оставя се в затоплена фурна, но без градуси.

Сосът от печеното се прецежда през цедка в тигана. Прибавя се лъжичката горчица, разбърква се и се прибавя сметаната и билката. Подправя се със сол и още малко смлян черен пипер и се оставя на умерен котлон да се редуцира, да се посгъсти.  Изважда се месото от фурната и се прибавя в тигана, като се залива със соса. Сваля се от котлона. Порциите месо се подреждат в чиния и се заливат със сос.https://www.recipe30.com/recipe-category/chicken/





Коментари

Популярни публикации