............... И ОТНОВО ФРЕНСКИ КРОАСАН


Обичам, или по скоро ми е приятно да приготвям кроасани, едни такива въздушни , хрупкави, ухаещи на много масло Докато успея да ги правя прилично много време усилия и нерви  употребих. Не е лесно да се уцели точното тесто, или по скоро не е лесно да се уцели точната температура,  на която трябва да се работят, но се заинатих в годините и сега мога , според мен, да ги приготвям идеални. Споделям рецепта на joyofbaking, която е много добра, заслужава си вниманието, но пак повтарям , че трябва търпение и търпение.

Едно от нещата, които трябва да се спазват задължително е температурата на тестото. Ако в един момент на разточването на тестото започва да се къса или да залепва по плота, или по точилката с която се работи, означава че веднага трябва да се върне в хладилник и да се изчака да се стегне достатъчно и тогава да се продължи работата му.  След последното разточване т.е. шестото тестото се оформя на калъпче и се оставя в хладилник за 30/40 минути . Кроасаните се оформят, като  тестото се поставя върху набрашнен плот  и отново фронтално към нас, или сгъвката на тестото винаги трябва да е от лявата ни страна,  се разточва  с дебелина около 5 мм , като  движението на точилката е само напред и назад.  Изрязват се триъгълници с основа 10 см , а страните около 15 см. Всеки триъгълник леко се изтегля по дължина  в основата си се прерязва малко с ножче, около 2 см дълбоко , за да може да се завие хубаво на кроасан , а и помага за по-доброто им изпичане. Подреждат се в плоска тава върху хартия за печене  с разстояние един от друг . 

Маслената плочка за ламинирането трябва да е с размер 16/16 см или 18/18 см.  Важното условие също е температа на маслото и тестото да са еднакви. Също така излишното брашно от тестото се почиства с четка.

250 г - универсално брашно
150 г - масло
1 малка ч . л - сол
2 с . л - кристална захар
3 г - суха мая
150 мл - прясно мляко на стайна температура
за намазване на кроасаните
1 - яйчен жълтък разбит с 2 с . л . прясно мляко

Първо се започва от маслото, което се нарязва на равни правоъгълни парчета. Поставят се по средата на лист  хартия за печене, която е с означени размери 16/16 см, или 18/18 с м  и се загъва хартията по размера. С точилка се размесва по размерите, ако е прекалено студено може и с точилката да се поначука  отгоре, така ще се отпусне и леко ще се оформи в правилна плочка. Така приготвената плочка се оставя в хладилник. Сухата мая се разтваря с малко прясно мляко с лъжичка захар. Оставя се да шупне. Работи се с миксер, при мен е стационарен /планетарен миксер. Пресява се брашното над самата купа на миксера, добавя се солта, захарта и на тънка струя прясното мляко. Разбърква се на средна степен на миксера. Оформя се хубава топка тесто, което се прехвърля върху плот и се доомесва,  за не повече от 1 до 2 минути с ръце  Ще стане още по еластично. Прехвърля се в леко намаслена купа с масло, покрива се с фолио и се оставя да втаса , да удвои обема си. Изважда се от купата, леко се премесва отново, покрива се с фолио и се оставя в хладилник поне за 2 часа. Важно е и двата продукта, маслото и тестото, да имат равна температура на охлаждане. 

Охладеното тесто се поставя върху малко брашно  и с точилка се разточва, като му се придава форма на кръст, или четирите му страни от средата да се малко издърпани настрани. По средата на тестото се поставя маслената плочка. Издърпаните страни на тестото се загъват последователно върху плочката , така че да образува малко калъпче. Излишното брашно се изчетква.

Внимателно без излишен натиск с точилката се разточва на правоъгълник , чиято дължина трябва да е три пъти повече от ширината. Движенията на разточването трябва да са само напред и назад. Оформения правоъгълник се сгъва на три като бизнес писмо като се оставя малко място по средата, за да може точно там да се прегъне тестото.С това се брои първото разточване. Отбелязва се с химикал," І ", за да не се объркат разточванията. Завива се във фолио и се оставя в хладилник за 30 - 40 минути. 

Второто разточване: Освобождава се от фолиото и върху малко брашно се поставя тестото и с набрашнена точилка се разточва, като размера и както горното тесто. След като е разточено отново се оформя като книга,  завива във фолио , отбелязва се "ІІ" и се оставя в хладилник за 30 - 40 минути. 

Процедурата на този вид разточвания се повтаря още 4 пъти , като на финала трябва да са общо 6 разточвания. 

След като е добре охладено се отваря и разточва на правоъгълна лента и с нож за пица се изрязват триъгълници като в основата са 10 см , а страните 15 см. Завива се кроасан.

Подреждат се в тава върху хартия за печене и се оставят да втасат отново,  за около 40 - 50 минути, нека добре да бухнат. Намазват се с жълтък разбит с малко прясно мляко.

Пече се на 200 градуса за около 20 - 25 минути. 








Коментари

Популярни публикации