БАВАРСКА ЯБЪЛКОВА ТОРТА

 

Тази рецепта я видях при  прекрасната Йоли и разбира се, че няма как са не се опитам да я сътворя. Рецептата е емблематична за Бавария. Съставките могат да се приготвят ден - два предварително и след това да се сглоби. Задължително е да преседи един ден в хладилник. Тортата се реже  лесно на перфектни тънки/дебели пастички.

ТЕСТО
390 г - универсално брашно ( въпреки това аз съм ползвала брашно за сладкиши и торти, но това е мой избор. )
200 г - студено масло на кубчета
2 с .л - заквасена сметана
2 щипки - сол
пакетче - ванилин
1 ч . л - оцет + 1/2 ч . л - сода бикарбонат
ПЪЛНЕЖ
1 кг  почистени от кори и семена -  ябълки, нарязани на тънки резени
3 - 4 с . л - вода ( ползвах 3 с . л - това е достатъчно)
3 - 4 с . л - захар ( ползвах 3 с . л. за мен това е достатъчна сладост )
пакетче - ванилин
настъргана кора от 1 лимон
КРЕМ
180 г - кристална захар
2 с . л - универсално брашно
2 - яйца L,  предварително леко разбити с вилица
500 мл - прясно мляко
настъргана кора от 1 лимон
200 г - масло на стайна температура

Тъй като аз приготвях тортата в една вечер и трябваше да имам достатъчно време за пълното охлаждане на ябълките и крема, затова започнах от тях , а след това приготвих и масленото тесто.

КРЕМ
В тенджера се смесва брашното и захарта. Добавят се двете разбити яйца, ванилията, настърганата лимонова кора и постепенно се прибавя млякото. Разбърква се с телена бъркалка.  Поставя се на умерен котлон и се сварява гъст крем. Покрива се плътно със свежо фолио, или отгоре се намазва с парче масло, за да не хване коричка. Оставя се да се охлади до стайна температура.
След като е достатъчно охладен се прибавя маслото. Първо маслото се разбива на висока скорост с миксер докато се превърне в пухкав крем. По - малко се прибавя и охладения млечен крем и се разбива с миксер за кратко. Оставя се в хладилник до ползването му.
ПЛЪНКА ОТ ЯБЪЛКИ
В широк и дълбок тиган се поставят нарязаните на тънки филийки ябълки, добавя се водата и захарта, похлупва се с капак и се оставят да се задушават, докато омекнат, но не и да се превърнат в каша. След като са омекнали се изсипват в голяма цедка да се отцедят и напълно да се охладят. 
ТЕСТО
В купа се изсипва брашното и маслото. С ръчен блендер, нож,, вилица се довежда до трохи. Добавя се сметаната, солта, ванилията и содата угасена в оцета. За кратко се омесва, оформя се на  топка и се дели на 8 равни части. Покриват се с фолио и се оставят в хладилник.
СГЛОБЯВАНЕ
Всяка охладена топка тесто се разточва на правоъгълник с желан размер. Не може да се търси голям размер, около 1 разтворена педя съм разточвала тестото, но важното е всяко парче тесто да е с еднакъв размер както и другите. По средата на парчето тесто се поставя от плънката  и се поръсва с канела. Прехвърля се едната страна към другата , за да се затвори тази малка "баничка" и се прищипва с пръсти, да не се отвори по време на печенето. Така приготвени всички "банички" се подреждат в плоска тава покрита с хартия за печене. На няколко места отгоре се надупчват с клечка за зъби. 

Пече се в затоплена на 175 - 180 градуса фурна за около 25/30 минути или до приятен загар. Изваждат се и напълно се охлаждат.

На дъното на равна сервизна чиния се капва малко от крема, това се прави с цел да не се плъзга тортата. Върху него се подреждат четири "банички" една до друга, които образуват голям правоъгълник. Върху тях се разпределя половина крем, а върху него се разполагат другите "банички". Покриват се с останалия крем, като се захващат и стените на тортата. Отгоре се поръсва обилно с леко запечени орехови ядки счукани на едро.

Оставя се за един ден в хладилник. При сервиране се изважда предварително около 1 час. разрязва се през средата, а след това на дебели/тънки резени/пастички.

https://www.yoli-bg.com/%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B8/%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B8/%D0%B1%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D1%8F%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0





Коментари

Популярни публикации