КИФЛИ - ПАНДЕЛКИ С РИКОТА И ШОКОЛАДОВИ КАПКИ
Двата вида брашно се смесват, прибавя ванилина, сухата мая, млякото, захарта, разбърква се и отстрани се прибавя солта, отново се разбърква. Прибавят се яйцата, разтопеното масло, и се замесва меко тесто, което леко да лепи по ръката. Съвсем спокойно тестото може да се измеси в планетарен миксер, като и направих, или да се измеси на ръка. Готовото тесто се оформя на топка и се поставя в леко намаслена купа, да втаса за около 1.30 минути, нека добре да се вдигне на стайна температура. Не препоръчвам втасването на става в предварително затоплена фурна. Може да се остави във фурната , но само на включено осветление, това е достатъчна топлина.
Готовото втасало тесто се дели на 16 равни парчета. Добре е, ако се измери предварително на кантарче и да се раздели количеството тесто. При мен беше 1220 г, които разделих на 16 и се получиха топки тесто около 76 г всяка. Разбира се, че не е необходима чак такава прецизност, но нека всяка топка тесто да е около 70 - 75 г.
Всяко топче тесто се разточва върху малко брашно в елипса. Горната му част се прехвърля, прихлупва върху долната . Разрязва се на две места в малки диагонални разрези в долната част. По средата се поставя се по 1/2 ч . л. рикота и се посипва щипка шоколадови капки. Двете разрязани места се издърпват навътре към центъра, като оставя едно парченце тесто, това е панделката която ще прихлупи двете покрити теста. Подпъхва се навътре, оформя се. ( ще пусна снимки, но не с добро качество, защото е трудно с ръка в брашно да снимам, но да има малко повече яснота) Подреждат се в тава с хартия за печене.
Пече се на 175 градуса за около 20 /25 минути.
Коментари