КИФЛИ - ПАНДЕЛКИ С РИКОТА И ШОКОЛАДОВИ КАПКИ

 

300  мл - топло прясно мляко
60 г - кристална захар
10 г -ванилин
7 г - суха мая
300 г  + 2 с . л . - универсално брашно
300 г - брашно Манитоба
1/4 ч . л - сол
70 г - разтопено масло
3 - яйца L
2 с . л - рикота
шоколадови капки
яйце за намазване на кифлите

Двата вида брашно се смесват, прибавя ванилина,   сухата мая,  млякото, захарта, разбърква се и отстрани се прибавя солта, отново се разбърква. Прибавят  се  яйцата, разтопеното масло,  и се замесва меко тесто, което леко да лепи по ръката. Съвсем спокойно тестото може да се измеси в планетарен миксер, като и направих, или да се измеси на ръка. Готовото тесто се оформя на топка и се поставя в леко намаслена купа, да втаса за около 1.30 минути, нека добре да се вдигне на стайна температура. Не препоръчвам втасването на става  в предварително  затоплена фурна. Може да се остави във фурната , но само на включено осветление, това е достатъчна топлина.

Готовото втасало тесто се дели на 16 равни парчета. Добре е,  ако се измери предварително на кантарче и да се раздели количеството тесто. При мен беше 1220 г,  които разделих на 16 и се получиха топки тесто около  76  г  всяка. Разбира се, че не е необходима чак такава прецизност, но нека всяка топка тесто да е около 70 - 75 г.

Всяко топче тесто се разточва върху малко брашно в елипса.  Горната му част се прехвърля, прихлупва  върху долната .  Разрязва се на две места в малки  диагонални разрези   в долната част. По средата се поставя се по 1/2 ч . л.  рикота и се посипва щипка шоколадови капки. Двете разрязани места се издърпват навътре към центъра, като оставя едно парченце тесто, това е панделката която ще прихлупи двете покрити теста. Подпъхва се навътре, оформя се. ( ще пусна снимки, но не с добро качество, защото е трудно с ръка в брашно да снимам, но да има малко повече яснота) Подреждат се в тава с хартия за печене.






 Оставят се да втасат отново за 30 минути. След това се намазват с яйце  разбито с  1 с . л прясно мляко.

Пече се на 175 градуса за около 20 /25 минути.

https://www.cookist.com/



Коментари

Популярни публикации