БОГАТ АМЕРИКАНСКИ КЕЙК
Както всяка американска рецепта и тук продуктите са в голямо количество. В началото , когато я разглеждах смятах да ги разделя на две, след това се отказах, защото са хубави продукти, качествени и наистина щеше да се получи добър кейк. Подобна рецепта имам пусната в блога, но тази е и с нишесте, и то доста голямо количество и може би това ме накара да я пробвам, защото точно нишестето предава онази разкошна мека, фина, гладка, плътна структура на печивото, и наистина е така.
Фурна - около 170 градуса
Дълбока кейкова форма около d - 26/28 см.
Работих рецептата в планетарен миксер, но не е задължително.
Бътермилк се приготвя от 60 мл прясно мляко + сок от 1 малък лимон. Оставя се за 10 минути настрана и ще се превърне в бътермилк, Това е само съвет, ако не се разполага с готов.
В купата на миксера се изсипва крем-сиренето и се разбива за около 1 минута на средна скорост. Добавя се и мекото масло и се разбиват за около 3 минути на висока скорост, за да се превърнат в пухкав крем. Едно по едно се добавят яйцата, като след всяко се разбива до пълното му усвояване, захарта, солта, следва ванилията, добавя се пресятото брашно с нишестето наведнъж, при разбиване на ниска скорост и се разбива само докато се приеме. Смета става гладка и пухкава.
Изсипва се в намаслена та форма с парче масло и леко поръсена и изтупана от брашното, разпределя се.
Пече се на 170 градуса за около 60 минути или до суха клечка, поставена в средата.
Изважда се от фурната , охлажда се за 10 - 15 минути и се обръща върху решетка. След като се охлади напълно се поръсва с пудра захар.https://iambaker.net/
Коментари