БОГАТ АМЕРИКАНСКИ КЕЙК


Както всяка американска рецепта и тук продуктите са в голямо количество. В началото , когато я разглеждах смятах да ги разделя на две, след това се отказах, защото са хубави продукти, качествени и наистина щеше да се получи добър кейк. Подобна рецепта имам пусната в блога, но тази е и с нишесте, и то доста голямо количество и може би това ме накара да я пробвам, защото точно нишестето предава онази разкошна мека, фина, гладка, плътна структура  на печивото, и наистина е така.

226 г - крем-сирене Филаделфия, или подобно,  но да е пълномаслено и качествено
280 г - масло на стайна температура
300 г - кристална захар
6 - яйца L
1 с . л - ванилия екстракт
384 г - брашно за сладкиши и торти. Това означава , че в брашното има добавен бакпулвер, но ако не се разполага с такова ще трябва да се добавят 2 с. л. , Формулата е проста : за да се получи 1 ч . л . брашно за торти и сладкиши се смесват 2 с . л с връх обикновено брашно с 2 с . л . с връх  царевично нишесте. Това е. Царевичното нишесте ще потисне образуването на глутен , а освен това ще придаде и желаната структура на сладкиша, тортата.
60 мл - бътермилк
70 г - царевично нишесте
щипка - сол

Фурна - около 170 градуса

Дълбока кейкова форма около  d - 26/28 см.

Работих рецептата в планетарен миксер, но не е задължително.

Бътермилк се приготвя от 60 мл прясно мляко + сок от 1 малък лимон. Оставя се за 10 минути настрана и ще се превърне в бътермилк, Това е само съвет, ако не се разполага с готов.

В купата на миксера се изсипва крем-сиренето и се разбива за около 1 минута на средна скорост. Добавя се и мекото масло и се разбиват за около 3 минути на висока скорост, за да се превърнат в пухкав крем. Едно по едно се добавят яйцата, като след всяко се разбива до пълното му усвояване,  захарта, солта,  следва ванилията, добавя се пресятото брашно с нишестето наведнъж,  при разбиване на ниска скорост и се разбива само докато се приеме. Смета става гладка и пухкава.

Изсипва се в намаслена та форма с парче масло и леко поръсена и изтупана от брашното, разпределя се.

Пече се на 170 градуса за около 60 минути или до суха клечка, поставена в средата.

Изважда се от фурната , охлажда се за 10 - 15 минути и се обръща върху решетка. След като се охлади напълно се поръсва с пудра захар.https://iambaker.net/




Коментари

Популярни публикации