ПОРТУГАЛСКИ ДЕСЕРТ - MOLOTOFF

Разкошен лек десерт обвит в топъл карамел, какво повече е необходимо....освен останали белтъци, които много често замразявам и вместо да запълвам малкото си фризерно пространство мога да ги превърна набързо в този пухкав сладкиш. Това е от онези леки десерти,  при които хапваш нещо, но гълташ нищо и въпреки това си заслужава вниманието ни. Най- хубав е,  когато е  поднесен леко топъл.

КАРАМЕЛ
80 г  -  кристална захар
30 мл - студена вода
БЕЛТЪЧЕН СЛОЙ
5 - яйчени белтъка
щипка - сол
80 г - кристална захар
10 г - ванилова захар

Кръгла форма  d -20 см без ринг!

В касерола се приготвя карамелът. След като добие златист цвят се изсипва по стените на формата, оставя се настрана. 

Белтъците и щипката сол много добре се разпенвят. По - малко се добавя двата вида  захар и се разбиват на висока скорост,  докато се превърнат в твърд сняг. Изсипва се белтъчната смес във формата, леко се заглажда.  Така приготвен се поставя в по - голяма тава, за да се пече на водна баня. Налива се в тавата гореща вода, до половината на формата. Водата  може и да е  студена, не е от значение.

Пече се на 180 градуса за 20 минути. Оставя се във фурната на отворена вратичка за около 10 минути, така няма да спадне драстично, и след това се обръща в сервизна чиния. Обръщането става лесно.

labrex





Коментари

Популярни публикации