PIPASENER - ОРИГИНАЛНА ИТАЛИАНСКА ТОРТА С ШОКОЛАД, РИКОТА И СТАФИДИ

Тази италианска рецепта я видях при La cucina di Asi и ми хареса още на пръв поглед, лесна , бързо става и с продукти, които има във всеки дом. Но рецептата си има история и аз ще се опитам да я разкажа, така както я прочетох. 

Рецептата е на Nadia Santini , която е много известен италиански кулинар и има ресторант Dal Pescatore  в  Canneto Sull`Oglio. Ресторанта е от 1996 г. а действително съществува от 1925 година и е бил притежание на Teresa Buzzi  и  Alberto Santini.

В момента Nadia Santini го управлява заедно със синовете си Алберто и Джовани, и съпруга си и други членове на семейството, така че това е тип семеен ресторант. Кухнята следва традициите, които са се съхранявали в продължение на години.  . Тяхното мото при приготвянето на храната е, че: " когато храната  се приготвя с любов, тя може да се превърне в щастие, емоция, и е източник на благополучие, че готвенето е много повече от необходимост, един обяд или вечеря  е място за срещи с приятели и семейства и  че любовта за приготвянето на храна се предава от поколение на поколение и говори за нашия вкус, нашите емоции, характер, манталитет и страст. Това е нашето наследство и идентичност ." 

200 г - универсално брашно
200 г - кристална захар
3 - яйца L
200 г - рикота
50 г - стафиди
40 г  нарязан на дребно - черен шоколад
2 с.л - тъмен ром
1 с. л - зехтин Екстра Върджин
8 г - бакпулвер

Фурна 160 градуса.

Кръгла форма без ринг добре намаслена с парче масло и леко покрита с малко брашно.

Стафидите се накисват в гореща вода за 15 мин. Отцеждат се. В купа се смесва брашното, захарта, яйцата, рикотата и всичко това се разбърква с телена бъркалка. Добавят се стафидите, шоколада, ром и лъжицата зехтин. Отново всичко се разбърква с телената бъркалка.  Готовата смес се изсипва във формата и се пече на 160 градуса за около 45 /50 минути , или  до суха клечка поставена по средата.

Изважда се , охлажда се за кратко и се поставя върху решетка до пълното  охлаждане. След като се охлади напълно с назъбен нож се изрязва капачето, което се е получило по време на печенето, за да се изравни и лесно да се постави глазурата.

Глазура

200 - сметана 35%

150 г - маскарпоне

1 с . л . пудра захар

шоколад за поръска

Разбива се студената сметана и пудрата захар до меки върхове и се прибавя маскарпонето и се разбива до твърди върхове. Със супена лъжица се поставя глазурата съвсем обикновено, като леко може да се заглади, или да се направят връхчета с лъжицата и да се посипе с настърган шоколад за разкош. Разрязва се на тортени парчета.https://blog.giallozafferano.it/asilannablu/



Коментари

Популярни публикации