ЛЕШНИКОВИ ПУРИЧКИ С ШОКОЛАД - BISCOTTI DI FROLLA ALLE NOCCIOLE



200 г - универсално брашно
60 г - лешниково брашно
125 г - студено масло
70 г - пудра захар
2 - яйчени жълтъка L
3 г - бакпулвер
1 - ванилин
и още
120 г - разтопен шоколад на водна баня и смлени лешници за поръска
Рецептата е с лешници, но може да се приготви с орехи, бадеми, шамфъстък.
Пресява се брашното с щипката сол и бакпулвера. Добавят се жълтъците, пудрата захар, ванилина и  лешниковото брашно. Разбърква се и отгоре се прибавя маслото на кубчета. Замесва се тесто, което се събира и се завива във фолио. Оставя се в хладилник за 1 час. Ако е прекалено сухо  тестото и не може да се събере се добавя 1 с . л студена вода, то ще стане еластично, меко и хомогенно.
Охладеното тесто се дели на три части. Всяка част се оформя на дълъг фитил и се нарязва на парчета около 6 - 7 см в дължина. Ако не е удобно, то се работи с малки парчета тесто, които се оформят между дланите с дебелина около 1/2 см, но с равни размери по дължина.  Оформените цилиндри се подреждат в тава покрита с хартия за печене на разстояние.
Пече се в затоплена фурна на 180 градуса без вентилатор за 10 - 12 минути. Не бива да се препичат, а да се получи лек златист загар и при мен печенето беше точно 11 минути.
Изваждат се и се охлаждат напълно.
Разтопява се шоколада на водна баня и се охлажда до стайна температура.
Всяко крайче на пуричката се потопява в шоколад. подреждат се върху хартия за печене и веднага се посипват с натрошени ядки. Оставят се да се охлади и стегне шоколада.
Последните две  парчета тесто ги оформих в кръгла форма и минах отгоре с релефната точилка, за разнообразие.




Коментари

Популярни публикации